Українців чекає температурна аномалія — кліматолог

Цього літа в Україні очікуються аномально високі температури, особливо у західних областях.

Про це розказала завідувач відділу прикладної метеорології та кліматології УкрГМІ ДСНС України та НАН України Віра Балабух.

Протягом останніх десятиріч в Україні відмічається тенденція до суттєвого підвищення температури повітря влітку, особливо максимальної, зростання дефіциту опадів, збільшення тривалості бездощового періоду та зростання інтенсивності конвективних явищ погоди — гроз, злив, граду, шквалу. Зростає і кількість спекотних днів, тропічних ночей, тривалість спекотного періоду.

«Очевидно що літо 2022 року не стане винятком», — каже фахівець. За її словами, на погоду влітку у північній півкулі, Європі та Україні суттєво впливатимуть процеси, що відбуваються в екваторіальних широтах Тихого океану, зокрема Ла-Ніньйо. Його вплив сприятиме більш спекотній і сухій погоді в Україні, ніж за звичай.

«За даними NOAA (Національного управління океанічних і атмосферних досліджень США), очікується що найбільш аномальна температура може бути у західних областях України. У цьому ж регіоні можливий і дефіцит опадів, який посилить посуху, що відмічається уже зараз, та сприятиме зростанню пожежної небезпеки», — попередила вона.

Віра Балабух зазначила, що червень може бути на 1−2 градуси теплішим, порівняно з середніми багаторічними даними за останні 30 років, а температура повітря, яка відмічатиметься протягом місяця, ймовірно відповідатиме типовому липню.