Під Борисом Джонсоном знову хитається крісло

Борис Джонсон закінчує тиждень з приводом для бадьорості. У понеділок він пережив найбільший виклик своєму керівництву після того, як він став прем’єр-міністром, після того, як його депутати-консерватори підтримали його в вотумі довіри, щоб залишитися лідером партії з 211 голосами проти 148. Проте під ним знову хитається крісло.

Однак ця перемога приходить з деякими серйозними застереженнями.

Вважається, що наразі уряд Джонсона має десь 170−180 депутатів. Оскільки голосування було приватним, це означає, що в найкращому випадку Джонсон зміг отримати лише кілька голосів на задній лавці. У гіршому випадку депутати проголосували проти нього, коли їм надали захист анонімності.

Хоча Джонсон і його союзники з тих пір стверджували, що перемога була переконливою і вирішальним результатом, який передає прем'єр-міністру оновлений мандат, реальність така, що 41% його власних депутатів не хочуть, щоб він був при владі. Це число гірше, ніж результат вотуму довіри попередниці Джонсона Терезі Мей у 2018 році і, ймовірно, зросте в найближчі місяці.
Однак поки що робота Джонсона безпечна. Правила Консервативної партії захищають його від повторного вотуму довіри протягом 12 місяців. Є припущення, що партія може спробувати переписати ці правила, але враховуючи приватний характер консерваторів, важко зрозуміти, наскільки це ймовірно.

Отже, що буде далі?
Джонсон оголошує про шквал політичних ідей, покликаних підняти настрій його прихильникам і виборцям.

Тим часом ті, хто найбільше хоче бачити його відставку, не сидять, склавши руки. Публічно депутати кажуть, що результат вотуму довіри означає, що вони зобов’язані Джонсону своєю лояльністю — наразі. Кажуть, він заслуговує на час, щоб змінити ситуацію.
Однак кілька джерел підтвердили CNN, що ті, хто приділяє увагу найвищій посаді, вже будують свої владні бази і готуються розпочати ставки на лідерство, якщо настане час.
«Здається, більшість активності пов’язана з Джеремі Гантом та іншими колишніми рештками», — каже один ветеран-консерватор і колишній міністр кабінету, маючи на увазі тих, хто хотів, щоб Сполучене Королівство залишилося в Європейському Союзі. «Це має сенс, оскільки вони ніколи не хотіли Бориса в першу чергу і мають найменше втрати».
Хант, який обіймав три посади в кабінеті міністрів, зокрема в галузі охорони здоров’я, без сумніву, є найвідомішим претендентом на помірковану, колишню сторону партії, яка залишилася.

Серед інших потенційних кандидатів на цю сторону партії є Том Тугендхат, колишній солдат, який очолює спеціальний комітет із закордонних справ, і нинішній міністр освіти Надхім Захаві.


Джерело: CNN