Норвегія призупинила фінансування спільних із росією проєктів з ядерної безпеки

Так країна відреагувала на повномасштабне вторгнення рф в Україну, зазначив директор Норвезького агентства з радіаційного захисту та ядерної безпеки (DSA) Пер Стренд. При цьому Норвегія продовжуватиме обмін інформацією з російською стороною, адже має спільну з рф берегову лінію в Баренцевому морі, та зацікавлена у чистоті морського середовища.

Норвегія призупинила фінансування спільних із росією проєктів з ядерної безпеки

10 років тому рф надала дані про затоплені радіоактивні відходи і ядерні реактори. Деякі з цих об’єктів досі перебувають у Карському морі, причому безпосередньо близько до ділянок перспективної розробки вуглеводнів, окремі навіть потрапляють у неї. Крім того, частина найбільших звалищ відпрацьованих радіоактивних відходів і ядерного палива з підводних човнів радянської епохи розташовані приблизно в 60 км від сухопутного кордону з Норвегією.

Співпраця в галузі ядерної безпеки між Норвегією та рф була ключовим аспектом двосторонніх відносин цих країн. Проте зараз Норвегія припинила політичні контакти з москвою.

Раніше між країнами була домовленість повідомляти одна одну у разі аварій, які можуть призвести до транскордонного радіоактивного зараження. Але, як стверджував Пер Стренд, росія не інформувала Норвегію про будь-які аварії з військовими реакторними установками. Наприклад — про пожежу в липні 2019-го на атомному підводному човні спецпризначення «Лошарик» у водах біля Кольського півострова. А також про вибух у Білому морі системи ядерної зброї…

Переважна частина норвезького фінансування була спрямована на роботу у сховищі відпрацьованого ядерного палива в губі Андрєєва за 60 км від кордону Норвегії на березі затоки Західна Ліца (Кольський півострів), де досі зберігається близько 10 тис. відпрацьованих ядерних тепловидільних елементів (ТВЕЛів).

Упродовж 27-ми років Норвегія надала рф понад 2 мільлрд євро на зберігання ядерних відходів та зміцнення безпеки електростанцій і криголамів.

Цікаво, що росія, як годиться, подала новину під зовсім іншим кутом: мовляв, Норвегія «більше не може брати участі у спільних проєктах». Які, власне, сама і фінансувала.