Для Європи українська електроенергія може стати альтернативою енергоносіям з рф

Значний потенціал вітчизняної атомної енергетики обговорили на 10-му Національному енергетичному саміті у Гданську. Україну на цьому енергетичному форумі представляв радник президента НАЕК «Енергоатом» Олександр Моцик. Він ознайомив учасників заходу із можливостями реалізації спільних проєктів у сфері транскордонної передачі електроенергії, виробництва та застосування водню, а також впровадження малих модульних реакторів.

Для Європи українська електроенергія може стати альтернативою енергоносіям з рф

Дієвою альтернативою енергоносіям з рф для Польщі та інших європейських держав, зазначив пан Моцик під час презентації, може стати електроенергія, вироблена українськими АЕС. Адже зараз частина їхніх енергоблоків вимушено перебуває в резерві через суттєве зниження енергоспоживання на тлі війни. Тоді як вони всі могли б використовуватися з користю і для України, і для Європи.

НАЕК «Енергоатом» має потужності для експорту щонайменше 2000−2500 МВт за довгостроковими контрактами. Експорт електроенергії — надважливий для Енергоатома, адже це живі гроші, які можуть стати джерелом фінансування ПСО та підтримки доступних тарифів на електроенергію для населення.

Крім того, доходи, отримані від продажу електроенергії, Компанія зможе направити на післявоєнну відбудову пошкодженої та знищеної інфраструктури, зокрема, Запорізької атомної електростанції. І насамкінець — це ресурс для залучення дешевих довгострокових кредитів на будівництво нових енергоблоків в Україні.