Байден закликав нафтопереробників збільшити виробництво, а не прибутки

Президент Джо Байден у середу закликав нафтопереробні компанії США виробляти більше бензину та дизельного палива. Він заявив, що прибутки цих компаній зросли втричі під час війни між Росією та Україною, в той час як американці зіткнулись з рекордно високими цінами на бензин.

Байден закликав нафтопереробників збільшити виробництво, а не прибутки

«Напруга, з якою стикаються сім'ї, потребує негайний дій, — написав Байден у проекті листа до нафтопереробників, отриманому Associated Press. — Вашим компаніям потрібно співпрацювати з моєю адміністрацією, щоб запропонувати конкретні, негайні шляхи вирішення кризи».

Ціни на газ по всій країні в середньому становлять приблизно $ 5 за галон, що є економічним тягарем для багатьох американців і політичною загрозою для позицій демократів, які беруть участь у проміжних виборах у США. Ціни почали зростати минулого року, коли економіка США почала відновлення після пандемії коронавірусу, але інфляція прискорилася в минулі місяці, оскільки ціни на енергоносії та продукти харчування піднялися після того, як Росія вторглася в Україну в лютому, що призвело для шоку на світових ринках сировини.

У п’ятницю уряд США повідомив, що споживчі ціни підскочили на 8,6% порівняно з минулим роком, що стало найгіршим показником за понад 40 років.