На шляху до Європи Україні треба починати з самоорганізації громад — експерт

На шляху до Європи Україні в першу чергу треба починати з самоорганізації громад.

На шляху до Європи Україні треба починати з самоорганізації громад — експерт

Про це під час ефіру заявив ініціатор створення Конгресу українських громад Теодор Дяків.

«Ми сьогодні в Україні маємо лібералізовану форму середньовічної азійської деспотії. Є люди, які кажуть, що нам треба виконувати Конституцію, а є такі, що кажуть, про те, що її треба міняти. Зокрема, розділи від 2 до 13 сформульовані так, що не дозволяють реалізувати все те хороше, та європейське, яке є у перших двох. Навіть якщо взяти політично- олігархічні партії, в Конституції сказано, що громадяни можуть створювати партії та громадські організації для задоволення свої політичних, економічних та соціальних інтересів. Там же не написано, що вони мають дбати про народ. Це джерело тієї політичної системи, яку ми сьогодні маємо», — каже експерт.

За його словами, треба починати з самоорганізації громад та професійних громад.

«Закони мають писати люди, які мають досвід роботи в цих сферах. Наприклад, конгрес українських громад зараз веде активну роботу з аграріями для того, щоб вони самі в своєму середовищі написали закон про функціонування аграрної сфери та добилися, щоб за нього проголосували в парламенті. Адже саме аграрії найкраще розуміють, які існують проблеми в аграрній сфері та можуть їх усунути. Аналогічно освітяни, медична сфера та інші галуз», — зазначає експерт.

Він нагадав, тема про зміну успадкованої від радянської влади політичної системи, була табу.

" Про це не говорили на телебаченні та інших ЗМІ. Але в суспільстві є потенціал і його буде реалізовано. Тому треба лупати цю скалу", — резюмує експерт.