Експерт назвав головне джерело української корупції

Законодавство України дозволяє порушувати закони без кари. А це і є головним джерелом корупції.

Експерт назвав головне джерело української корупції

Про це під час ефіру заявив ініціатор створення Конгресу українських громад Теодор Дяків.

«В Україні боротьба з корупцією поки що не починалася. Ми маємо імітацію боротьби з корупцією так само як і інших реформ. Корупція — це відсутність інститутів держави. А ті, інститути держави, які є в Україні не змінювалися 30 років. Є боротьба за те, хто буде очолювати структури, які покликані боротися з корупцією. Це середовище хоче себе захистити від переслідувань за корупцію», — каже експерт.

За його словами, законодавство України дозволяє порушувати закони без кари.

«Це є головним джерелом корупції. Можемо наводити багато прикладів. Але треба усунити джерело корупції — це інституції, які залишилися з радянського союзу. Заміна влади нічого не вирішує, оскільки людина слабка перед спокусами. А безкарність порушує цю функцію», — уточнює Теодор Дяків

Крім того, за його словами, в Україні є цілий ряд декларацій, які на практиці не застосовуються. Тобто в країні відбувається імітація демократії.

" В Україні в будь-якій сфері законодавства та відносин між суспільством та державою, бачимо імітацію республіканських норм. Наприклад, децентралізація. Центральна влада залишила більше коштів для розпорядження ними на місцях, але під ці кошти були надані певні повноваження. В результаті для місцевих громад децентралізація погіршила ситуацію. Тобто декларували одне, а по факту отримали інше", — резюмує Теодор Дяків.