Експерт прокоментував ініціативу Казахстану ліквідувати ядерну зброю до 2045 року

Китай, який є ядерною державою, погодиться з цією ініціативою Казахстану з двох причин.

Експерт прокоментував ініціативу Казахстану ліквідувати ядерну зброю до 2045 року

Про це під час ефіру заявив генеральний консул України в Алмати в 2000—2004-х роках, Надзвичайний і повноважний посланник Олег Бай.

" Ця ініціатива слушна. І буде обговорюватися. Зробити це дуже не просто. Раніше за повне роззброєння та звільнення світу від ядерної зброї виступав радянський союз. Але ініціатива Казахстану ліквідувати ядерну зброю до 2045 року, була активізована саме тоді, коли пришелепкуваті вожді в Москві почали говорити про застосування ядерної зброї у військових конфліктах. Зокрема, проти України та НАТО", — каже експерт.

Він зазначив, що Китай, який є ядерною державою погодиться з цією ініціативою Казахстану з двох причин.

«По- перше, на це піде дуже багато часу. По — друге, Китай за ядерним потенціалом менший, ніж його сусідка Росія. Той, хто сьогодні розмахує ядерною дубинкою проти НАТО, не виключно, що буде розмахувати проти Китаю», — зазначає експерт.

«У Казахстані все добре з історичною пам’яттю. Ми забули, що в Україні. Ми забули, що на Донбасі був підземний ядерний вибух. Ми забули скільки українців, коли були воїнами радянської армії служили в Азії та були жертвами випробування ядерної зброї. Маршал- м’ясник Жуков гнав тисячі людей під ядерний вибух. Казахстанці цього не забули. Тому на відміну від нас пропонують ліквідувати ядерну зброю. Казахстану не треба більше ядерної загрози. якби в Україні було ядерна зброя, то бюджет би працював на її утримання Також експерт зазначив, що імперська дурість росії приведе до того, що з’явиться дуже багато нових імен на мапі», — резюмує експерт.