Експерт розповів, чи дійсно Білорусь готується до нападу на Україну

Плани, які ставлять президенту Білорусі Олександру Лукашенку з боку Кремля, відносно нападу на Україну, не будуть реалізовані.

Експерт розповів, чи дійсно Білорусь готується до нападу на Україну

Про це під час ефіру заявив політолог Ігор Чаленко.

«Ми маємо проблеми в прогнозуванні так званої спеціальної воєнної операції. Тому що Білорусь думала, що вистачить надання плацдарму для російських окупаційних військ, які напали на Україну. При цьому Лукашенко казав, яка білоруська армія потужна. Але насправді виявилося те, що захистити власну території їхня армія неспроможна. Спілкувався з білоруським льотчиком — винищувачем, який розповідав, що в них відмовляє техніка. Коли розпочалася повномасштабна війна в Україні, то Росії стало зрозуміло, що залучитися підтримкою білоруськими силами абсолютно не реально. Адже білоруська армія знаходиться в неналежному стані. Проте ризики активізації Білорусі на українському напрямку дійсно збільшуються», — сказав І. Чаленко.

За його словами, роль білоруської армії буде обмеженою. Вона буде направлена на відрізання нашого потенціалу, наприклад, у залізниці.

«Все, що відбувається зараз — це підготовка до можливого застосування білоруських сил. Наприклад, на вихід до Ковальського залізничного вузла. Це буде зроблено, якщо білоруси дійсно будуть намагатися заходити в Україну. Це необхідно, щоб перерізати шлях на Ягодин. Проте вважаю, що білоруська армія на це не спроможна. Однак, в Білорусі проводять навчання, щоб взяти в тонус ті сили, які сьогодні присутні в Білорусі. Тактично ж вони намагаються розпорошити сили української армії, яка не може сьогодні зосередити максимальні сили на півдні та сході України», — підкреслює І. Чаленко.

Також експерт зазначив, що Лукашенко намагається домовитися з Заходом в частині скасування санкцій.

«Для нього сьогодні є життєво важливим зняття заборони з нафтопродуктів. Адже ті санкції, які почали запроваджуватися внаслідок недемократичних виборів голови Білорусі в 2020 році, дуже підкосили економіку. Якщо російська федерація раніше компенсувала збитки, то сьогодні внаслідок активізації військової присутності РФ в Україні, зрозуміло, що подібні плюшки отримувати Мінську все важче та важче. Але Білорусь в майбутньому може спричинити Україні додаткові проблеми. Головне, що наші війська до цього готові. В лютому ми не очікували повномасштабного вторгнення саме з білоруського напрямку. Сьогодні все проаналізовано. Всі розуміють маршрути просування техніки. Тому, якщо батько суниться на територію України, ЗСУ дадуть гідну відсіч. Тож плани, які ставлять Лукашенку з боку Кремля, не будуть реалізовані», — резюмує І. Чаленко.