Застосування збройних сил Білорусі проти України, підірве один із стовпів влади Лукашенка

Якщо президент Олександр Лукашенко застосує збройні сили Білорусі проти України, то це підірве один з його стовпів сьогоднішньої влади в середині країни.

Застосування збройних сил Білорусі проти України, підірве один із стовпів влади Лукашенка

Про це під час ефіру заявив політолог Ігор Чаленко.

«Весь бізнес Лукашенка останніми роками формувався не лише на дешевих енергоресурсах збоку російської федерації, а і на реекспорті, з якого Білорусь мала величезний зиск. Проблема Лукашенка сьогодні в тому, що його не визнає світ. Якщо Лукашенко застосує збройні сили Білорусі проти України, то це підірве один з його стовпів сьогоднішньої влади в середині країни. Адже він на цьому побудував все», — каже експерт.

При цьому експерт зазначив, що Лукашенку вдалося придушити протестний рух в Білорусі в 2020 році.

«Тому говорити про те, що в Білорусі вибухнуть протести — я б не поспішав, але комплекс соціально- економічних проблем, як наслідок санкцій, може до цього підштовхнути. Адже, якщо білоруська армія вторгнеться до України, то в країну підуть 200 та 300. Відповідно білоруси почнуть відчувати тягар війни набагато більше. Тим більше, що ми бачимо по соцмережах, що білоруси негативно відносяться до російських військових, які обстрілювали Україну з території Білорусі. Тому Лукашенко намагається зберігти статус- кво. Якщо він піде далі, то тим самим, відкриває шлях, для формування нових політичних сил на основі соціального невдоволення. Проте продовжується робота пропаганди. Як раз в Білорусі йде основний акцент на ніби то нацизмі в Україні. Це робиться для того, щоб провести відповідну аналогію. Адже білоруський народ дуже постраждав від нацизму під час Другої світової війни. Однак нацизму в Україні немає, тому ця пропаганда втрачає свою силу. Лукашенку буде набагато складніше пояснювати, навіщо він хоче вторгнутися до України. Зараз в Білорусі готується інформаційний плацдарм, щоб рятувати українців від поляків. Адже за словами Лукашенка, Польща вирішила забрати Західну Україну», — зазначає експерт.

Якщо білоруси будуть заходити на територію України, то відсоток тих, хто буде намагатися здатися в полон, очевидно буде набагато більше ніж навіть у росіян.

" Тому треба буде активно доносити інформацію до опозиційної сторони — яким чином здаватися та нагадати, що Україна платить за трофейну техніку. Проте на сьогоднішній день зрозуміло, що білоруси не хочуть воювати", — резюмує І. Чаленко.