Україна не може забезпечити себе газом самостійно через схеми в «Нафтогазі» — експерт

У нас 26 млрд газу власного видобутку. Це повністю покривало б не тільки населення, а й всю промисловість. Але Україна не може забезпечити себе газом самостійно через схеми в «Нафтогазі».

Україна не може забезпечити себе газом самостійно через схеми в «Нафтогазі» — експерт

Про це під час ефіру заявив нардеп, експерт з питань ЖКХ Олексій Кучеренко.

«В Україні приватні газові компанії видобувають 5 млрд кубів газу. Ще 21 млрд куб видобувають державні компанії. У нас на сьогодні було б 26 млрд газу власного видобутку. Це повністю покривало б не тільки населення, а й всю промисловість. Навіть в 2021 році 27 млрд газу спожила вся Україна. Зараз споживання впало катастрофічно. Думаю, що в наступному році воно становить 20 млрд. Ми незалежали б ні від РФ ні від США. У нас був би навіть зайвий газ. Могли б експортувати 2−3 млрд. Але цього не відбулося. Тому виникає питання, чому при зміні влади не провели аудит Нафтогазу? Чому провалили цю програму. Хто в цьому винний та скільки грошей забрали та списали у населення. Відповідь на поверхні — влада перехопила естафету та осідлала ці схеми», — каже О. Кучеренко.

Експерт нагадав, що раніше ціна на газ становила 0,8 грн, але ми видобували більше. Зараз ціну на газ за 1 куб збільшили до 8 грн, а ми видобуваємо менше.

" Це значить, що наші гроші забирають через схеми та мільярдами вимивають та відмивають", — резюмує О. Кучеренко.

Рекомендовані публікації