США звинувачують компанії в Китаї в допомозі російським військовим

Сполучені Штати звинуватили кілька компаній і науково-дослідних інститутів у Китаї в підтримці російських військових після початку вторгнення в Україну, що є одним із перших конкретних ознак того, що китайські організації нібито допомагають Росії.

США звинувачують компанії в Китаї в допомозі російським військовим

Міністерство торгівлі заявило, що в якості покарання додасть п'ять компаній до торгового чорного списку, відомого як список організацій. Він також звинуватив два китайські науково-дослідні інститути, які вже перебувають у чорному списку з 2018 року, у підтримці російських військових в останні тижні. Суб'єктам, доданим до списку, фактично заборонено купувати технології США.

Усі компанії та інститути підписали нещодавно контракти на продовження поставок російських військових, порушуючи контроль за експортом, який очолює США, спрямований на блокування доступу Росії до високотехнологічних компонентів та обладнання, повідомляє Міністерство торгівлі.

«Сьогоднішня акція посилає потужний сигнал юридичним і фізичним особам по всьому світу, що якщо вони прагнуть підтримати Росію, Сполучені Штати також відріжуть їх», — заявив у заяві заступник міністра торгівлі з питань промисловості та безпеки Алан Естевес.

Як показує дослідження, експорт до Росії з Китаю різко падає

У чорний список нещодавно потрапили компанії з офісами в Китаї: Connec Electronic Ltd., King Pai Technology Co., Sinno Electronics, Winninc Electronic і World Jetta, логістична компанія. Три з них також мають представництва в інших країнах — Росії, В’єтнамі, Литві та Великобританії, повідомляє Міністерство торгівлі.

Підприємства, які вже внесені в чорний список торгівлі з 2018 року, — це 13-й науково-дослідний інститут China Electronics Technology Group Corporation (CETC 13) та підпорядкована йому установа Micro Electronic Technology в Китаї, повідомляє Міністерство торгівлі.