Марина Лазебна та депутати Європарламенту обговорили захист прав українських жінок від негативних наслідків війни та ризиків дискримінації на ринку праці

Міністр соціальної політики України Марина Лазебна під час візиту до Брюсселя провела зустріч з Робертом Бедронем, головою Комітету Європейського Парламенту із захисту прав жінок та гендерної рівності, а також з членами Комітету.

Міністр окреслила основні наслідки негативного впливу війни на становище українських жінок, як тих, які залишаються в Україні, так і тих, які рятуються від війни за кордоном. Мова ішла про воєнні злочини проти жінок, в тому числі сексуальні, ризики потрапляння в ситуації торгівлі людьми, вимушене переміщення та втрату доходів.

Вона повідомила, що Україна у відповідь на стрімко зростаючу кількість жінок, які потребують комплексної психосоціальної допомоги внаслідок пережитого під час воєнних дій, розширила на таких жінок сферу дії послуг служб для постраждалих від домашнього насильства. На сьогодні в Україні працює більше 600 таких служб, і це суттєва інфраструктурна підтримка у відповідь на невідкладні потреби людей.

Марина Лазебна наголосила, що Україна, незважаючи на війну, не зупиняє реформи, які ведуть до покращення становища жінок та утвердження суспільства рівних можливостей. Зокрема, вона повідомила, що Україна ратифікувала Стамбульську конвенцію та працює над її імплементацією.

Окремо вона звернулась до депутатів Комітету з проханням приділити особливу увагу попередженню та протидії ризикам подвійної дискримінації переміщених українських жінок при оплаті праці. «Існують ризики, що переміщених українок можуть дискримінувати за рівнем оплати праці і як переміщених людей, і як жінок. Ці ризики необхідно передбачити та знизити на рівні загальноєвропейських регуляцій», - прокоментувала вона.

Роберт Бедрон поінформував про перегляд депутатами Європарламенту директиви щодо торгівлі людьми для підвищення захисту людей, які переміщуються, з більшим фокусом на захист жінок. Також він повністю підтримав необхідність посилення вимог щодо рівності та недискримінації в питаннях оплати праці. Роберт Бедрон запевнив, що Комітет із захисту прав жінок та гендерної рівності готовий до тісної співпраці з Україною, щоб врахувати порушені проблеми.

Депутати комітету зазначили, що Україна зараз захищає європейські цінності, і що війна, яку росія веде проти України, є неспровокованою і злочинною. Вони висловили готовність надавати всебічну допомогу у документуванні злочинів, притягненні до відповідальності агресора на міжнародному рівні, а також допомагати постраждалим від війни українкам, і не лише тим, які перемістились за кордон і перебувають в країнах ЄС, але і тим, хто не виїжджав з країни і перебуває в зоні підвищеної небезпеки.