Голомша жорстко відповів Лємєнову: Подвійна присяга військових прокурорів існує хіба в головах некомпетентних «експертів»

Подвійна присяга військових прокурорів існує хіба в головах некомпетентних «експертів».

Голомша жорстко відповів Лємєнову: Подвійна присяга військових прокурорів існує хіба в головах некомпетентних «експертів»

Про це заслужений юрист України та професор права Микола Голомша заявив 1 липня 2022 року у коментарі телеканалу I-UA.

За його словами, крім США, Канади та Ізраїлю система військових прокуратур успішно функціонує й у європейських країнах — у Румунії, Болгарії, Іспанії, Португалії, Греції, Данії, Нідерландах. Навіть у Швейцарії у складі кожного військового суду існує відповідний інститут військових прокурорів.

У Республіці Польща прокурори з військових справ є кадровими військовослужбовцями. Свої службові завдання вони також виконують у разі перебування Збройних сил РП за межами країни, під час оголошення мобілізації, введення військового стану та в умовах війни. Підпорядковуються вони заступнику Генерального прокурора з військових справ. Також Польща має військову поліцію та військові суди.

Колишній перший заступник Генерального прокурора Голомша назвав «безграмотними і відверто шкідливими» заяви, озвучені у блозі на «Українській правді» засновником StateWatch Олександром Лємєновим.

Громадський активіст, зокрема, твердить, що відновлення в Україні військових прокуратур «суперечить стандартам Ради Європи, оскільки такі прокурори є військовослужбовцями, а це означає, що вони мають подвійну присягу та подвійну підпорядкованість. Тому вони не мають гарантій незалежності».

Також Голомша акцентував, що попри вихід Лондона з ЄС, для України є вельми корисним досвід Служби військових прокурорів (СВП) Великої Британії. Правник нагадав, що ця структура була сформована у січні 2009 року шляхом злиття прокуратур Військово-морських сил, Військово-повітряних сил та Сухопутних військ британської армії. Очолює СВП директор, який призначає офіцерів на посади військових прокурорів. Діють вони — під загальним керівництвом Генерального прокурора країни. СВП є незалежною організацією та не входить до системи військової ієрархії держави.

Стосовно «подвійної присяги», то хочу нагадати пану Лємєнову, що в нас існує лише одна присяга — народу України! Бути завжди вірними і відданими народу України свого часу урочисто клялися молоді військові прокурори! Вони також присягали «захищати Українську державу, непохитно стояти на сторожі її свободи і незалежності» та «ніколи не зрадити народу України», — зазначив Голомша. Також професор права Голомша висловив жаль, з приводу того, що «такі безграмотні та некомпетентні „експерти“, як Лємєнов, за часів генпрокурорства скандально відомого Руслана Рябошапки», входили до кадрових комісій та тестували прокурорів, які претендували на роботу в Офісі Генерального прокурора.

— Замість розбудови військової юриспруденції ці «фахівці» її системно знищували, завершивши процеси, що розпочалися ще за президента-втікача Януковича, — зауважив Голомша. На його переконання, нині потрібно говорити не про ліквідацію військової прокуратури як інституту, а навпаки, про реформування вітчизняного сектору безпеки й оборони, та створення потужної військової юстиції. Для початку це відновлення системи військової прокуратури, створення військової поліції замість військової служби правопорядку ЗСУ, — сказав Голомша.

— Все це є одним із важливих завдань на шляху євроінтеграції нашої держави, що має здійснюватися з урахуванням сучасного досвіду безпеки та оборони держав-членів ЄС та НАТО, демократичних перетворень в українському суспільстві та утвердженні Верховенства права.