Зеленський вирішив розвалити КСУ заради закону про ринок землі — Віктор Шишкін

На першому місці для вступу України в ЄС стоїть реформа Конституційного суду України (КСУ), тому що Президент Володимир Зеленський вирішив розвалити цей суд заради роботи антиконституційного закону про ринок землі.

Зеленський вирішив розвалити КСУ заради закону про ринок землі — Віктор Шишкін

Про це під час ефіру заявив Суддя Конституційного суду у відставці Віктор Шишкін.

«Коли ми вступали в Раду ЄС в 90-х роках, чув про те, що Україна приєднається до ЄС. В цьому році буде 30 років, як український парламент було ухвалено почесним гостем в Європарламенті для Ради Європи. Нагадаю, що вимоги до вступу до Ради Європи, були однакові. Тоді екс- президент Кучма „підмахнув“ вимоги для того, щоб Україна вступила до Ради Європи. Вимоги були інтерпретовані ЗМІ. Хоча, на справді, вони були розділені на два блоки. Тобто вимоги обов’язкові, при прийомі нас до Ради Європи, та вимоги альтернативні. До речі, скасування смертної кари, під чим підписався Кучма — альтернативна вимога. Тобто Україна сама вирішує, погоджуватися чи ні. Тому цікаво, хто готував нам вимоги до вступу в ЄС. Європа чи наші?», — каже В. Шишкін.

Експерт дивується, що на першому місці для вступу України в ЄС стоїть реформа Конституційного суду.

" Другий пункт, це продовження судової реформи. Виникає питання, чи могла Європа прописати реформування саме КСУ? Якщо це стосується всієї судової системи, то у ЄС можуть бути вимоги, які зазначені в європейській декларації прав людини. Тому, всі країни, які вступили в Раду Європи, повинні так організувати судові системи, щоб дотримуватися цих вимог. Але вимоги стосуються тільки конвенції. Хто мені покаже вимоги до Конституційних судів ЄС? Адже у Франції Конституційний суд зовсім не відповідає вимогам аналогічних судів в Іспанії, Польщі чи Німеччині. В кожній країні ЄС Конституційні суди національно ідентифіковані. Тому в нас вже інтерпретація вимог до Конституційного суду. Зокрема, зазначається, що там мають працювати професійні судді високого фаху. Виникає питання за якої ознакою? Загальна форма — фахові судді ні про що не каже. Тож до вимог треба написати, що переважно мають бути фахівці в галузі Конституційного права", — підкреслює В. Шишкін.

Експерт нагадав, що зміни до суддів КСУ, запровадив екс- президент Янукович, щоб підлаштувати Конституційний суд під себе. Адже перший склад суддів КСУ був професійним.

" Кожен з президентів України намагався Конституційний суд підлаштовувати під себе. І сьогодні також стирчать ослячі вуха президента Зеленського. Йому треба розвалити ту частину КСУ, яка стоїть на позиціях неконституційності його закону про так званий ринок землі. Це антиукраїнський та антидержавний закон. Тому й з’явилася реформа КСУ", — резюмує експерт.