Україна вдячна Японії за передане медичне обладнання

Загалом у межах проєкту Японія із березня 2021 року закупила для лікування українців медичного обладнання на майже 2 мільйони доларів США

Уряд Японії у рамках проєкту «Гуманітарна медична допомога Україні» передав медичне обладнання для потреб лікувальних закладів ЗСУ.

Про це повідомляє Міністерство оборони України.

Заступник Міністра оборони України Ганна Маляр, Надзвичайний і Повноважний Посол Японії в Україні Кунінорі Мацуда та керівник Офіс ЮНОПС в Україні Джанні Вольпін взяли участь в онлайн-зустрічі, присвяченій наданню матеріальної допомоги українському війську.

Зокрема, військово-медичні клінічні центри з різних регіонів України отримали мобільні рентгенографічні і флюороскопічні рентгенівські, електрохірургічні лапароскопічні та електрохірургічні ендоскопічні системи провідних виробників.

Ганна Маляр подякувала Кунінорі Мацуді та Джанні Вольпіну за підтримку України та допомогу. Вона наголосила, що Медичні сили ЗСУ нині виконують важливу місію з порятунку життів наших захисників і захисниць.

— На жаль, в Україні тривають бойові дії. Ворог намагається ослабити й впливати на медичну допомогу нашим воїнам. Ми усвідомлюємо цю небезпеку. Військові медики виконують свої завдання. В нас є приклади унікальних операцій. Однак характер поранень, з якими зіткнулися наші лікарі, здебільшого від артилерійських обстрілів, потребує великих зусиль для порятунку воїнів. Україна вдячна Японії за підтримку і допомогу, — зазначила Ганна Маляр.

Надзвичайний та Повноважний Посол Японії в Україні Кунінорі Мацуда наголосив, що для Японії важливе співробітництво з Україною. Він висловив співчуття родинам мирних українців та наших військових, які загинули від зброї російського агресора.

— Позиція Японії — дуже чітка! Ми засуджуємо дії росії. рф порушує міжнародне право й має за свою жорстокість відповісти. Японія працює в декількох напрямках: по-перше — це санкції для рф, а по-друге — підтримка України в гуманітарній і військові сфері та допомога біженцям. Радий передати медичне обладнання військовим медикам. Ми хочемо почути нові ваші запити. Японія стоїть поруч з Україною! — повідомив пан Кунінорі Мацуда.

Пан Джанні Вольпін розповів про співпрацю офісу з Україною упродовж останніх шести років. За його словами, завдяки переданому обладнанню близько 27 000 пацієнтів отримають медичну допомогу, а 1 500 медичних спеціалістів зможуть працювати на більш професійному обладнанні. Він запевнив у подальшій партнерській співпраці.

Слід зазначити, що управління ООН з обслуговування проєктів (ЮНОПС) було створено у 1995 році резолюцією Генеральної Асамблеї ООН, з метою надання послуг у сфері закупівельної діяльності, будівництва та виконання проєктів. У відповідь на запит Уряду України ЮНОПС у 2017 році відкрило свій офіс в Україні. Він надає широкий спектр послуг Уряду та народу України з портфелем понад 100 млн доларів США та охоплює різні сфери.