Німецька опозиція вимагає передати Україні 200 БТР Fuchs

Найбільший опозиційний блок німецького Бундестагу — ХДС/ХСС — планує ініціювати резолюцію з вимогою до федерального уряду передати у найкоротший термін 200 бронетранспортерів Fuchs.

Німецька опозиція вимагає передати Україні 200 БТР Fuchs

У резолюції наголошується, що війна в Україні перебуває у «критичній фазі» і передова військова техніка в Україні може призвести до «серйозних стратегічних наслідків».

ХДС/ХСС також посилається на рішення «світлофорної» коаліції з квітня цього року, в якій вона зобов'язалася постачати Україні важку зброю.

«Для української армії йдеться про швидке постачання надійної техніки, яка може бути негайно використана на передовій. Така техніка є в запасах Бундесверу і має бути знята з використання Бундесверу — бронетранспортери Fuchs», — йдеться у проекті резолюції.

У той же час генеральний інспектор Бундесверу Ебергард Зорн заявив, що таке рішення непросто буде втілити в життя. Хоча німецька армія має 825 БТР Fuchs, вони мають різні модифікації — від радарних носіїв до медичних автомобілів.

«Нам потрібні ці транспортні засоби. Я поки що не бачу можливості передати їх усі або частину», — заявив Зорн у вівторок.

Нагадаємо, ще 21 червня уряд Німеччини у вівторок опублікував перелік зброї, що готується до передачі Україні — у ній, зокрема, є 30 самохідних артилерійських установок Gepard, комплекси протиповітряної оборони IRIS-T SLM і бронетранспортери М113.

Україна має отримати від Німеччини також 10 тисяч артилерійських снарядів, 53 тисячі протиповітряних снарядів, 5,8 мільйона набоїв для стрілецької зброї, а також 5000 захисних шоломів, вісім мобільних систем радіозв'язку та тепловізорів, вісім розвідувальних дронів.

Серед військового обладнання також згадуються сім САУ Panzerhaubitzen 2000 разом з запчастинами (ці гаубиці незабаром прибули в Україну і вже воюють), 10 протидронових гармат, 10 броньованих машин, 80 пікапів Toyota, 22 важковози, система протибатарейної боротьби COBRA та анонсовані вогню MARS.

Зазначалося, що з міркувань безпеки федеральний уряд Німеччини не надаватиме додаткових деталей щодо умов і дат передачі зброї, доки вона не відбудеться.