Головною темою саміту міністрів закордонних справ G20 стане війна в Україні

Міністри закордонних справ G20 збираються на Балі для переговорів, головною темою яких буде конфлікт в Україні.

Головною темою саміту міністрів закордонних справ G20 стане війна в Україні

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров прилетів на індонезійський острів Балі для участі у зустрічі міністрів закордонних справ G20, яка, ймовірно, буде затьмарена війною Москви в Україні та глибокими розбіжностями всередині блоку щодо того, як реагувати на кризу.

Державний секретар США Ентоні Блінкен, Лавров і міністр закордонних справ Китаю Ван І мають відвідати зустріч, оскільки серед західних урядів зростає стурбованість щодо впливу війни на вартість продовольства та палива, що спонукало ООН попередити про «безпрецедентну хвиля голоду і злиднів».

Ця зустріч відзначатиме першу зустріч Лаврова з колегами з країн, які гостро критикують війну.

Аналітики ставлять під сумнів, скільки може досягти G20, яка сповнена розбіжностей щодо того, як впоратися з війною в Україні та її глобальними наслідками. Хоча західні члени звинуватили Москву у військових злочинах і запровадили безпрецедентні санкції, інші — такі як Китай, Індонезія, Індія та Південна Африка — не зайняли такої ж критичної позиції.

У середу Лавров закликав усі сторони в світі докласти зусиль для захисту міжнародного права, сказавши: «Світ розвивається складним чином».

Раніше цього тижня Китай атакував США і НАТО, заявивши, що Вашингтон «дотримується міжнародних правил лише так, як вважає за потрібне». Представник міністерства закордонних справ Китаю Чжао Ліцзянь заявив журналістам у Пекіні, що «так званий міжнародний порядок, заснований на правилах, насправді є сімейним правилом, створеним кількома країнами для користування власними інтересами США».