Румунія збудує міст до України

Новий міст з’єднає українське місто Біла Церква та румунське — Сігету-Мармацієй

Румунія збудує міст до України

За тиждень повномасштабного російського вторгнення близько 42 тисячі людей перейшли кордон Румунії у сусідньому повіті Сучава. За поточними оцінками ООН, загалом близько 790 тисяч осіб перетнули українсько-румунський кордон. 20,4 тисячі українців отримали тимчасовий захист в Румунії.

Ситуація, однак, виявила проблему — прикордонна інфраструктура між двома країнами в деяких місцях недостатньо розвинена. Однією з причин є те, що Румунія та Україна не є великими торговими партнерами.

Раніше рух між двома країнами здійснювався дерев’яним мостом у прикордонному місті Сігету-Мармацієй, побудованому в 2000 році. Новий міст складатиметься з двох паралельних 260-метрових споруд, з двома смугами руху в кожному напрямку. Вартість проєкту складе близько 30 млн євро. Міст планують побудувати за два роки.

2020 року Україна і Румунія домовилися відкрити прикордонний пункт пропуску Біла Церква-Сігету-Мармацієй. Затверджена угода передбачає, що кожна сторона зі свого боку побудує власну дорожньо-транспортну інфраструктуру, а міст через Тису будуватиме Румунія. У Солотвинській селищній раді уточнили, що мостовий перехід через Тису будуватимуть за кошти ЄС та Румунії.

Новий прикордонний перехід має розвантажити наявні на Закарпатті КПП Дяково-Халмеу та Солотвино — Сігету-Мармацієй і спростити перетин кордону в обох напрямках.