Про звільнення Баканова і Венедіктової ще не йдеться, будуть перевірки — ОП

Відсторонення Президентом Ірини Венедіктової від посади генерального прокурора та усунення Івана Баканова від виконання обов’язків голови СБУ не означає їхнє звільнення.

Про звільнення Баканова і Венедіктової ще не йдеться, будуть перевірки — ОП

Будуть проводитися службові перевірки, після чого глава держави визначиться, чи вносити відповідні подання до парламенту.

Про це сказав заступник керівника Офісу Президента Андрій Смирнов в ефірі інформаційного телемарафону «UAразом», повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Зараз мова про звільнення цих двох посадовців поки що не йде. Мова йде про те, що генерального прокурора відсторонено від посади, а голову СБУ тимчасово усунено від виконання покладених на нього обов’язків. Це пов’язано з тим, що Президент і ми всі достатньо довго чекали більш конкретних і, можливо, радикальних результатів від керівників цих органів по очищенню від колаборантів і державних зрадників», — сказав він.

За його словами, на шостому місяці війни майже щотижня у цих правоохоронних органах продовжують виявляти колаборантів, тому «щоб унеможливити потенційний вплив цих двох посадовців на кримінальні провадження, які розслідуються відносно і працівників СБУ, які підозрюються у співпраці з країною-агресором, і те саме стосується прокуратури, Президентом були прийняті відповідні рішення про відсторонення від посади і усунення».

Різницю у формулюваннях в указах глави держави Смирнов пояснив тим, що генерального прокурора «відсторонено» згідно з правом Президента відсторонити від займаної посади посадову особу, яка призначається і звільняється ним.

Водночас він нагадав, що «усунення» Баканова від виконання обов’язків прописано згідно з Дисциплінарним статутом ЗСУ, оскільки очільник СБУ є військовим.

«У цьому і полягає ключова відмінність між цими двома підзаконними актами про відсторонення від посади і усунення від виконання посадових обов’язків», — зазначив заступник керівника ОП.

Він поінформував, що стосовно Баканова і Венедіктової будуть проведені службові перевірки й розслідування.

«За результатами вже конкретно цих службових перевірок і розслідувань Президентом буде прийнято рішення про необхідність внесення до парламенту подання про надання згоди на звільнення генерального прокурора, і те саме стосується голови СБУ», — підкреслив Смирнов.