Угорщина нарешті погодилася на транзит зброї до України

Заступник очільника МЗС Угорщини Левенте Мадяр 19 липня під час візиту до Львова офіційно підтвердив, що його країна готова пропускати через свою територію усю допомогу, яку надають інші країни Україні — зокрема і військову.

Угорщина нарешті погодилася на транзит зброї до України

На відміну від багатьох західних партнерів, ми на собі відчули, що це таке — протистояння цій величезній східній державі. При цьому сама Угорщина не постачатиме своєї зброї — це наша стратегічна позиція. Однак треті країни можуть користуватися нашою територією, — заявив угорський дипломат.

Окрім того, Левенте Мадяр звернув увагу на те, що його країна готова прийняти українських дітей у свої санаторії та табори. Ба більше, офіційний Будапешт хоче допомогти в лікуванні цивільних та військових у медзакладах, а також запевняє в готовності надати 1000 стипендій для українців у своїх університетах.

Що важливо розуміти, після повномасштабного вторгнення РФ в Україну влада Угорщини чимало разів повторювала, що не планує надавати ЗСУ зброю, щоб не стати стороною конфлікту з Росією, а також дозволяти транзит зброї через свою територію.

Однак де-факто такий транзит відбувається, і «заборона транзиту» стосується лише перетину такими поставками кордону Угорщини з Україною.

Рекомендовані публікації