Гіг- економіка в трудовій сфері це ракова пухлина, яка роз’їдає все — експерт

Гіг- економіка в трудовій сфері це ракова пухлина, яка роз’їдає все, тому українці, які працюють в таких компаніях є абсолютно незахищеними.

Гіг- економіка в трудовій сфері це ракова пухлина, яка роз’їдає все — експерт

Про це заявив юрист ГО «Трудові ініціативи» Георгій Сандул.

«Поняття гіг-економіка можна пояснити, як одноразово малооплачувану та некваліфіковану робота. На українську її можна перекласти, як халтура економіка. Тобто це робота, яка виконується не кваліфіковано та не на постійній основі. Наприклад, це такі компанії таксі, як Убер, Болт, які не пропонують жодних трудових прав, для людей, які працюють, жодного соціального захисту. Це прикривається тим, що людина є вільним агентом. Тобто, якщо людина, яка працює на Болт, чи Убер постраждає або загине, компанії за це не будуть відповідати», — каже юрист.

За його словами, для США гіг-економіка, це величезна проблема, тому що такі компанії не сплачують податки.

«В Україну це прийшло п’ять років тому. Українці, які працюють в гіг- економіці, абсолютно не захищені та не мають жодних прав. Після початку повномасштабної війни, таким працівникам дуже скоротили зарплату. Тобто гіг- економіка в трудовій сфері — це ракова пухлина, яка роз’їдає все. Це нестабільна зайнятість, яка розмиває стабільність економіки. Це спричиняє ментальні розлади, адже людина не знає, чи зможе вона нагодувати свою родину завтра, чи ні», — зазначає експерт.