Європол побачив ознаки контрабанди зброї з України

Європол побачив ознаки про контрабанду зброї з України, зокрема йдеться про торгівлю вогнепальною зброєю, військовими товарами та важким військовим озброєнням на чорному ринку.

Європол побачив ознаки контрабанди зброї з України

Європол має дані про контрабанду зброї з України Існують випадки торгівлі вогнепальною зброєю та військовими товарами на чорному ринку, підтвердив у Гаазі Німецькому агентству преси речник Європолу Ян Оп Ген Оорт.

Слідчі з країн ЄС також мають ознаки торгівлі важким військовим озброєнням. Є ризик, що вони потраплять до рук організованої злочинності або терористів, — сказав речник. За даними слідства, «злочинні мережі активні в регіоні та займаються або планують контрабанду значної кількості вогнепальної зброї та боєприпасів, у тому числі військової зброї».

Нагадаємо, що раніше ЄС створив хаб у Молдові для того, щоб завадити незаконній торгівлі зброєю.

Хаб буде «єдиним вікном», що дозволить Європолу обмінюватися інформацією, а прикордонній агенції ЄС Frontex підтримувати управління кордонами та виявлення торгівлі вогнепальною зброєю. Він також буде спрямований на протидію торгівлі людьми. Міністр міграції Швеції Андерс Ігеман заявив, що більша частина зброї, яка постачається в Україну, залишається в руках українських військових, і «лише обмежена кількість тієї зброї, яка використовувалася у війні, насправді може бути використана організованою злочинністю пізніше».

Водночас масовані повідомлення про «контрабанду зброї», яка поставляється союзниками є кампанію дезінформації Росії проти України. Про це заявив речник ЄС з питань зовнішньої та безпекової політики Петер Стано.

«Ми не можемо говорити за НАТО, але, з точки зору ЄС, російська пропаганда та дезінформація здійснює такі спроби дуже регулярно й масовано. Фактично, вся інформація, що виходить із Кремля або від Міністерства оборони або Міністерства закордонних справ (Росії — ред.), є такою масованою пропагандою та звичайною брехнею», — сказав він.