Влада має дозволити виїжджати з країни працездатним чоловікам — експерт

Задля підтримки економіки України, влада має дозволити виїжджати з країни працездатним чоловікам.

Експерт з соціальних питань Андрій Павловський в ефірі Про Актуальне
Експерт з соціальних питань Андрій Павловський в ефірі Про Актуальне

Про це під час ефіру заявив експерт з соціальних питань Андрій Павловський.

«За даними Нацбанку, з початку війни Україна втратила 5 мільйонів робочих місць, 8 мільйонів українців виїхали з місць, де проводяться активні бойові дії. Майже 16 мільйонів українців потребують гуманітарної допомоги. У людей немає грошей на їжу та житло. Тому влада має дозволити виїжджати з країни працездатним чоловікам. Тим більше, що це буде підтримка економіки країни. За офіційними даними Нацбанку з початку року, так звані заробітчани перерахували в Україну 5 мільярдів доларів. За минулий рік заробітчани перерахували більше 15 млрд доларів. Тобто саме за рахунок грошей заробітчан у нас стабілізується ситуація в економіці. Але уряд замість того, щоб подякувати заробітчанам, обкладає ще податками та обмежує виїзд за кордон трудових мігрантів», — каже експерт.

При цьому, експерт зазначив, що під час війни депутати так оптимізували трудові відносини, що позбавили мобілізованих заробітної плати.

«Крім того, прийняли поправки до кодексу законів про працю, які значно спрощують звільнення працюючих громадян. Зробили так, що тепер роботодавець не обов’язково має повідомити особисто чи письмово людину про звільнення. Для цього тепер достатньо кинути повідомлення про звільнення. Крім того, якщо раніше роботодавець по відношенню до працівника порушував законодавство, то працівник міг в будь -який момент звернутися до суду, оскаржити ці дії та отримати компенсацію. Зараз працівник може звернутися в суд після порушення закону лише протягом 3 місяців. Тобто зараз у всьому обмежують людей праці. Це виглядає, як шкідництво», — резюмує експерт.

Рекомендовані публікації