США дедалі більше стурбовані можливими діями Китаю щодо Тайваню

Цього літа адміністрація Байдена дедалі більше занепокоєна заявами та діями Китаю щодо Тайваню, причому деякі чиновники побоюються, що китайські лідери можуть спробувати виступити проти самоврядного острова протягом наступних півтора років — можливо, намагаючись перекрити доступ до вся або частина Тайванської протоки, через яку регулярно проходять кораблі ВМС США.

Внутрішні занепокоєння загострилися останніми днями, оскільки адміністрація тихо намагається відмовити спікера Палати представників Ненсі Пелосі від запропонованого візиту до Тайваню наступного місяця, кажуть офіційні особи США. Пані Пелосі, демократ від Каліфорнії, стане першим спікером, який відвідає Тайвань з 1997 року, і китайський уряд неодноразово засуджував її плани та погрожував помстою.

Офіційні особи США бачать більший ризик конфлікту та прорахунків щодо поїздки пані Пелосі, оскільки президент Китаю Сі Цзіньпін та інші лідери Комуністичної партії готуються найближчими тижнями до важливої ​​політичної зустрічі, на якій пан Сі, як очікується, продовжить своє правління.

Цього літа китайські чиновники рішуче заявили, що жодна частина Тайванської протоки не може вважатися міжнародними водами, всупереч поглядам Сполучених Штатів та інших країн. У червні представник МЗС Китаю заявив, що «Китай має суверенітет, суверенні права та юрисдикцію над Тайванською протокою».

Американські чиновники не знають, чи планує Китай забезпечити виконання цієї вимоги. Але сенатор Кріс Кунс із штату Делавер, який близький до президента Байдена та часто має справу з адміністрацією щодо питань, пов’язаних із Тайванем, сказав, що «приділяється багато уваги» тому, які уроки можуть отримати Китай, його військові та пан Сі. події в Україні.

Рекомендовані публікації