ООН має видати мандат на силовий супровід караванів з українським зерном — експерт

Організація об’єднаних націй (ООН) має видати мандат на силовий супровід караванів з українським зерном.

Суддя конституційного суду у відставці  Віктор Шишкін.
Суддя конституційного суду у відставці  Віктор Шишкін.

Про це під час ефіру розповів суддя конституційного суду у відставці Віктор Шишкін.

«Україна є одним з центрів по вирощуванню зернових культур. Окрім пшениці тут вирощують жито, ячмінь, овес, гречку та кукурудзу. Україна сьогодні годує півсвіту. Нагадаю, що на початку 60-х років, СРСР почали експортували зерно з Канади. Це були передвісники голодомору. Хліб тоді привозили тільки 2 рази на тиждень. Після того, як стали незалежними, стало зрозуміло, що ми годуємо чверть планети», — каже Віктор Шишкін.

За його словам, українська влада проводить недолугу політку відносно розблокування українських портів та вивезення зерна.

" Виникає питання, хто найбільше сьогодні зацікавлений в експорті українського зерна? В ЗМІ про це більше за все кричить ООН, заявляючи, що очікується голод в Африці та Азії. Тому саме ООН має поставити питання ребром про певний мандат, так як це було з Кувейтом в 90-му та 91- му році, коли його окопував Ірак та захопив всі нафтовишки. Тоді американські нафтоборони були зацікавлені у звільненні Кувейта. Тобто ООН зараз має видати мандат на силовий супровід караванів з зерном. Мандат можна надати НАТО або Туреччині, якщо вона погодиться. Після цього 40 тральщиків мін розміновують, роблять форматор та супроводжують кораблі з зерном. Про цей мандат мав говорити президент, МЗС та інші представники влади. Нам підкинули напівдомовленості, на які наплював Путін двома ракетами. Всі забули, що з москалями домовленості можуть бути лише силові. В тому числі з боку НАТО та ООН", — резюмує Віктор Шишкін.