Путін знову намагатиметься взяти Київ

Політолог Кирило Сазонов добровольцем пішов до спецназу, де вже кілька місяців воює на фронті. У новій розмові розповідає про війну з Росією.

Путін знову намагатиметься взяти Київ

«За відчуттями — ми на порозі грандіозного якогось шухера. Я гадаю, що не так швидко, як планують. Тобто не липень — початок серпня, але десь із середини серпня до середини вересня підуть якісь дуже серйозні процеси. Або, як кажуть наші, це буде таки критична кількість, яка потрібна для наступу техніки з ленд-лізу, і ми перейдемо в наступ на той же Херсон, відсунемо їх від Харкова, вийдемо до кордонів і займемося Донбасом впритул. Такий сценарій є. Росія, природно, чинитиме опір дуже жорстко», — каже Кирило Сазонов.

За його словами, Путін, сказав, що принаймні Донбас ви повинні мені віддати до 11 вересня, і ми проводимо референдуми, або вони попруть у наступ за будь-яку ціну.

«Тому ми бачимо, що за командою Шойгу вони влаштували посилення скрізь, але за Донецьку область битимуться. Це мета номер один. Чому? Тому що знову-таки по розмовах, і наші розвідки говорять, і люди, які просто розуміються, що Лука відбився. Лукашенко відбився він необхідності одразу вступати в Україну, але він готується, готується щільно», — каже військовий.

Тобто там насправді у білоруській військовій формі вже хизується, напевно, відсотків 70−80 російських військових переодягнених, які готові заходити, але заходитимуть вони на другій фазі «спецоперації» так званої. Тобто перша фаза — це взяття Донбасу, Путін радісно висовується в ящик і каже «Перша фаза „спецоперацію“ успішно закінчена. Переходимо до денацифікації» і Лука заходить зі свого боку, відтягуючи нас.

«А в Путіна, якщо залізти в цю хвору голову, і уявити, що йому потрібно, він уже розуміє, що не може захопити всю Україну. Він не може захопити навіть усе Лівобережжя, а якби теоретично зміг, він не зможе його утримати. Тому що в кращих традиціях УПА розпочнеться рейкова війна, комунікації, крастимемо танки та інше», — уточнює військовий.

За його словами, Росії потрібні переговори та якийсь компроміс, щоб потім знімати санкції, домовлятися із Заходом, припиняти цю жерсть свою.

«Але переговори вони звикли вести з позиції сили, і тепер дивимося тверезо, бо там вистачає, в принципі, теж не ідіотів — як змусити Україну вести переговори та йти на компроміс? Ні взяття Херсона, ні удари по Харкову, ні удари по Дніпру нас не змушують поступатися. Ми тільки злимось і пручаємося. Теоретично, якщо вони візьмуть Одесу та Харків, все одно Україна чинитиме опір», каже військовий.

Єдиний важіль тиску, який можна використовувати для того, щоб Україна пішла на компроміси і Захід пішов на компроміс, це загроза безпосередньо Києву. Тільки так. Тому я бачу за логікою речей, я не знаю, як це робити, я розумію, що ми готові до оборони, це не лютий місяць, але я розумію, що Путін не має іншого сценарію. Лише жорсткий наступ на Київ, оточення Києва чи вихід на позиції штурму. І тоді можна щось диктувати і нам, і Брюсселю, і Лондону, і Вашингтону. Тільки у цій ситуації. Тому він має піти на Київ.