У мешканців українського прикордоння запитали, що вони думають про Лукашенка

До війни його дуже любили.

У мешканців українського прикордоння запитали, що вони думають про Лукашенка

«Ви вірите, що з боку Білорусі можуть стріляти? — Ніколи в житті!» Так ще минулої осені говорили в українських селах на кордоні з Білоруссю. У тутешніх місцях між двома народами завжди були тісні родинні зв'язки, а люди часто їздили один до одного до найближчих райцентрів — хтось за покупками, хтось по роботі. Багато українців захоплювалися «міцним господарником» Лукашенка та білоруськими колгоспами. Через п'ять місяців після російського вторгнення, у тому числі з боку Білорусі, журналісти інтернет-каналу «Громадське» приїхали до села на українсько-білоруському кордоні та зняли репортаж про те, як змінилося ставлення місцевих до Лукашенка, чи продовжують вони спілкуватися з рідними у Білорусі. і чи вірять у повторний напад із території нашої країни.

До села Дніпровське Чернігівської області, що неподалік білоруського кордону, російські солдати в березні зайшли всього на добу — провели одну ніч у місцевому клубі та вирушили далі.

Одна з жінок каже, що з родичами в Білорусі не спілкується — її розповіді про війну не вірять. Хоча раніше часто їздили один до одного у гості.

— Продажна людина, — висловлюється ще один селянин про Лукашенка. — Він продав Білорусь Росії. Такі пироги.

До 24 лютого, каже він, не вірив, що з території Білорусі Україну можуть обстрілювати. Його двоюрідний брат живе у Мінську — «спочатку не вірив, що йде війна, потім вибачався».

— Ви його переконали? — Запитує журналіст.

— Я його послав як російський катер.