Експерт пояснив «гру» між Путіним та Ердоганом

Очевидно, що діючому президенту Туреччини Реджепу Ердогану треба спиратися на когось і поза межами Туреччини. Для цього дуже зручною є росія.

Генеральний консул України в Алмати в 2000-2004-х рр., Надзвичайним і повноважним посланником Олег Бай.
Генеральний консул України в Алмати в 2000-2004-х рр., Надзвичайним і повноважним посланником Олег Бай.

Про це під час ефіру заявив генеральний консул України в Алмати в 2000—2004-х рр., Надзвичайний і повноважний посланник Олег Бай.

«Раніше в Туреччині все вирішували військові. Якщо щось було не так, то вони збиралися, радилися та казали владі, що вони в армії думають не так. Потім була дивна спроба державного перевороту і Туреччина зі світської держави поступово стає ісламською. Очевидно, що діючому президенту Ердогану треба спиратися на когось і поза межами Туреччини. Для цього дуже зручною є росія. Тому що перехитрити азійських вождів не просто. А в росію можна збувати свою військову техніку. Плюс, якщо Путін зацікавлений, щоб Туреччина була певною противагою Китаю, у російській політиці, то Туреччина може бути зацікавлена в тому, щоб рф розчищала шлях Туреччині до ще більшого впливу в регіоні. Вплив достатньо високий. Хоча у Туреччини на відміну від Ірану немає ядерної зброї», — каже О. Бай.

За його словами Туреччина має позицію «і нашим і вашим». Хоча це інколи суперечить її членству в НАТО та зобов’язанням, які вона на себе брала в низці двустронніх угод.

«Це схід. Треба аналізувати та ніколи не поспішати з висновками», — резюмує О. Бай.