путін може застосувати ядерну зброю проти України — Голос Америки

Президент росії володимир путін може застосувати ядерну зброю, якщо існуватиме загроза його режиму.

путін може застосувати ядерну зброю проти України — Голос Америки

Тим часом серйозних військових причин для застосування кремлем зброї масового ураження поки немає.

Про це зазначив один з експертів Атлантичної ради, професор Дартмутського університету Деріл Пресс.

«Імовірність використання росією ядерної зброї у війні з Україною значною мірою залежить від двох речей. По-перше, від оцінки путінської адміністрації ймовірності того, що війна призведе до реальної загрози виживанню його режиму. І лише по-друге — від того, наскільки як вони вважають, НАТО лежить в основі цієї загрози. Якщо вони вирішать, що дії НАТО ведуть до такого кінця війни, який серйозно загрожує виживанню самого путінського режиму, то, я думаю, вони пройдуть по всьому списку варіантів примусової ескалації. Тому застосування ядерної зброї може бути розглянуте путіним як серйозна та цілком реальна можливість», — сказав він.

Пресс зауважує, що останні 20 років існує закономірність: країни, що слабкі у воєнному плані у порівнянні з супротивниками та стикаються з перспективою великої поразки у важливій для них війни, схильні погрожувати ядерною ескалацією, щоб спробувати поставити своїх ворогів у глухий кут. Експерт порівнює росію з Пакистаном, Іраном та Північною Кореєю, зазначаючи, що не бачить «унікальності» в стратегії путіна, якого «загнали в кут».

Експерти відзначають, що війна в Україні та одночасна ядерна риторика ставлять під сумнів фундаментальну основу ядерної стабільності у світі, а саме Договір про нерозповсюдження ядерної зброї, відкритий для підписання ще 1968 року. Вони додають, що метою цього договору є те, що ядерні держави беруть на себе певні зобов'язання із захисту без'ядерних держав від несправедливої агресії.