херсонський спортсмен, який вирвався з окупації, став медалістом чемпіонату світу

Херсонець Андрій Проценко на Чемпіонаті світу з легкої атлетики у США завоював «бронзу» у стрибках в висоту з результатом 2,33 метри.

херсонський спортсмен, який вирвався з окупації, став медалістом чемпіонату світу

Рекорд світу зі стрибків у висоту тримається майже 30 років — 2 метри 45 сантиметрів. Його 1993 року встановив кубинець Сотомайор Хав'єр.

Особистий рекорд легкоатлета Андрія Проценка — 2,40 метра, лише на п'ять сантиметрів менше. За тим, що обивателю здається незначною цифрою, яку легко подолати — безліч майже неможливих зусиль, поту та втрат.

Як спортсмену та корінному жителю Херсона, Андрію Проценку не треба пояснювати, наскільки важко даються ЗСУ звільнення від ворога кожного кілометра України.

24 лютого Андрій опинився в окупації у селі під Херсоном. Здолавши перший тиждень шоку, спортсмен, який багато років не знав перемог, взяв себе в руки та почав тренуватися буквально на городі. За допомогою підручних засобів.

Йому із сім'єю вдалося вирватися на вільні українські землі лише через 40 днів. А 19 липня на Чемпіонаті світу з легкої атлетики у США він зненацька завоював «бронзу» з результатом 2,33 метри.

У розмові з журналістом УП Андрій Проценко зізнався: «Мені допомогла злість на Росію. На те, що вона скоїла таке лихо в нашій країні. Чесно кажучи, я був серед тих, хто вважав до 24 лютого, що в нашому столітті таке неможливо».

В тому, що Україні, як державі, вдасться взяти свою, найвищу планку, Проценко не сумнівається. Після того, каже він, як війна обов'язково закінчиться нашою перемогою.