Новим законопроектом нардепи намагаються закрити рота патріотам — експерт

Проектом Закону про внесення змін до деяких законів України щодо порядку реалізації військовослужбовцями Збройних Сил України та іншими особами права на свободу думки і слова, а також на вільне вираження своїх поглядів і переконань, нардепи намагаються закрити рота патріотам.

Ефір програми Українське військо: крокуємо в НАТО чи зберігаємо совок?
Ефір програми Українське військо: крокуємо в НАТО чи зберігаємо совок?

Про це під час ефіру заявив голова правління ГС «Національна Асамблея України» Іван Пєтухов.

«Якщо хлопців кидають, як гарматне м'ясо, вони повинні мовчати. Тобто якщо командир чи його зам вороги, які знищують наших хлопців, кидаючи їх під гради, зі стрілецькою зброєю, і більше нічого не дають, тобто мотострілковий батальйон залишається без жодної бронетехніки, вони мають виконувати наказ. І згідно нового військові мають мовчати, та навіть волонтерам не казати, що їм важко», — каже експерт.

Офіцер-доброволець Володимир Шилов каже про те, що в Україні зараз повторюється ситуація 2014 року, коли завдяки екс- міністру МВД Авакову було сформовано декілька добровольчих підрозділів, таких як «Торнадо», яке дискредитувало добровольчий рух.

«Зараз батальйони ТРО- це добровольці. Їм часто надають дурні накази. Є дуже багато таких прикладів. Це дискредитує ТРО та свідчить про те, що в країні дуже велика проблема з кадрами», — підкреслює доброволець.

В свою чергу, суддя Конституційного суду у відставці Віктор Шишкін заявив про те, що саме через проблему з кадрами та постійним піаром, в Україні досі не провели стратегічні операції по звільненню території.

Також експерт критикує законопроект про розстріл українських військових за непокору.

«Пропозиція про те, що командир може розстрілювати — це сталінські витребеньки. Крім того, не можна обмежувати право людей на свободу думки і слова, а також на вільне вираження своїх поглядів і переконань. Адже це порушує Конституцію. Крім того, військовослужбовці мають право на скаргу, яке вперше було зафіксовано ще в законодавстві Німецької імперії в кінці 19 століття. Також було право подавати скаргу на владу також і на військову. Тобто за рядовим офіцером німецької армії було право на скаргу. Тому владі треба правильно організувати управління військами, а не займатися дурницями», — резюмує В. Шишкін.