Експерт прокоментував масову приватизацію в Україні під час війни

Масова приватизація в Україні під час війни — це не масовий дерибан, а непрофесійне рішення уряду.

Заслужений економіст України Олексій Плотніков
Заслужений економіст України Олексій Плотніков

Про це під час ефіру заявив заслужений економіст України Олексій Плотніков.

«Масова приватизація в Україні під час війни — це не масовий дерибан, а непрофесійне рішення уряду. Зрозуміло, що коли в країні криза та війна, то об’єкти не можуть коштувати багато. Їх не можна буде продати за велику суму грошей, щоб вона пішла до бюджету та це призвело до збільшення дохідної частини. Хоч це буде приватизація невеликих об’єктів, але це реально буде приватизація задешево», — каже О. Плотніков.

За його словами, владі не вдасться продати всі ці об’єкти, бо це можна було зробити на піднесенні світової економіки та при нормальній ситуації в Україні. Принаймні за відсутності війни та внутрішньої кризи.

«Те, що уряд це анонсує та прагне зробити, можна зрозуміти. Бо Кабміну треба якось знаходити грощі, тому що державний бюджет йде зараз з великим дефіцитом. Незрозуміло, як будуть надходити зовнішні джерела. Чи будуть вони систематично та регулярно надходити, та багато інших чинників, які все ж таки дозволяють кваліфікувати анонс цієї приватизації, як шлях до наповнення держбюджету. Це не шлях, щоб пожвавити економіку, зробити щось для розвитку форми власності, це ситуація війни та бюджетного дефіциту. Не працюють галузі, завдяки яким наповнювався бюджет і в даному випадку уряд йде на те, щоб за рахунок масової приватизації наповними держбюджет», — резюмує О. Плотніков.