Фінансова допомога переселенцям: як отримати виплати від міжнародних організацій

Внутрішньо переміщені особи можуть отримати міжнародну грошову допомогу. Допомогу переселенцям надають: місія Міжнародного Комітету Червоного Хреста в Україні, програма ЮНІСЕФ «Спільно», Агентство ООН у справах біженців, Всесвітня продовольча програма ООН, Міжнародна організація з міграції (MOM) та Норвезька рада у справах біженців (NRC).

Фінансова допомога переселенцям: як отримати виплати від міжнародних організацій

Місія Міжнародного Комітету Червоного Хреста в Україні

Дана Місія разом з Товариством Червоного Хреста України пропонує програму фінансової допомоги постраждалому населенню у розмірі 2 500 грн на людину. Для цього не потрібно звертатися із окремими заявами, тому що виплати йдуть разом із державною допомогою від України.

Програма ЮНІСЕФ «Спільно»

Ця програма передбачає грошову допомогу у розмірі 2 200 грн на людину, незалежно від наявності реєстрації як внутрішньо переміщена особа, у випадку, коли людина має:

трьох і більше дітей до 18 років, з яких хоча б одна дитина не досягла двох років;

двох і більше дітей до 18 років, з яких хоча б одна дитина має інвалідність.

На цю підтримку також можуть розраховувати прийомні батьки або батьки-вихователі.

Щоб отримати кошти, потрібно зареєструватися на офіційному сайті цієї програми, а рішення з приводу надання коштів прийде через СМС. Гроші надійдуть протягом чотирьох тижнів зі дня подання заявки.

Агентство ООН у справах біженців

Агентство пропонує тримісячну грошову допомогу у розмірі 2 200 грн для переселенців, що тепер тимчасово мешкають на території Вінницької, Дніпропетровської, Закарпатської, Львівської, Тернопільської, Хмельницької, Чернівецької та Івано-Франківської області та мають реєстрацію як ВПО. Гроші надходять через відділення «Укрпошти».

Всесвітня продовольча програма ООН

Ця програма надає грошову підтримку для ВПО, що наразі тимчасово проживають у Рівненській та Вінницькій областях, у розмірі 2 200 грн на людину. На одну сім'ю нараховується максимум 6 600 грн у кількості трьох людей у домогосподарстві. Вона автоматично нараховується всім зареєстрованим ВПО або тим, хто подав документи на отримання допомоги на проживання ВПЗ, що знаходяться у Рівненської та Вінницької областях. Отримати гроші можна через будь-який банк, який підтримує платіжну систему Western Union.

Міжнародна організація з міграції (MOM)

Дана організація запустила багатоцільову програму грошової підтримки у розмірі 2 200 грн на людину для ВПО. Окрім Закарпаття, Представництво МОМ в Україні відкрило своє відділення у Чернівцях, Івано-Франківську, Львові та Вінниці. Щоб отримати грошову допомогу, потрібно бути зареєстрованим як ВПО в органах соціального захисту населення територіальної громади або ЦПАУ.

У пріоритеті на цю підтримку є вагітні жінки, самотні батьки, що виховують дітей, сім'ї з двома дітьми та більше, домогосподарства, де є люди з інвалідністю, люди похилого віку від 65 років. Цим категоріям громадян виплати переведуть через АТ «Укрпошта» протягом двох тижнів після заповнення даних.

Норвезька рада у справах біженців (NRC)

Норвезька рада запустила проєкт із багатоцільовою грошовою допомогою для переселенців. Зареєструватися можна лише за допомогою чат-бота в WhatsApp. Для цього у відповідному застосунку потрібно додати до контактів номер 0 800 609 844 і відправити на нього повідомлення з текстом «NRC».

«Не потрібно відправляти таке повідомлення нам в інших месенджерах або електронною поштою, бо ми все одно перенаправимо вас на WhatsApp», — зазначили у пресслужбі проєкту Норвезької ради.

Водночас отримувати фінансову допомогу в розмірі 2 220 грн на громадянина щомісяця можна тільки від однієї з організацій, яка реалізує програму ООН.

«Це один і той самий вид допомоги, який здійснюють різні агенції, перелік яких не є вичерпним», — йдеться у повідомленні Мінсоцполітики.