Україна закликає світ не допустити судилища над українськими захисниками та захисницями

Усі державні інституції України працюють над тим, щоб повернути Героїв Маріуполя та усіх українців з полону ворога. Але рф не дотримується зобов’язань, домовленостей, не визнає міжнародних норм і правил ведення війни, що ускладнює процес обміну полоненими.

Україна закликає світ не допустити судилища над українськими захисниками та захисницями
Україна закликає світ не допустити судилища над українськими захисниками та захисницями

«Ми закликаємо увесь цивілізований світ не допустити анонсованого катами судилища у Маріуполі над українськими Захисниками та Захисницями. Вимагаємо негайно направити представників Організації Об'єднаних Націй, Міжнародного комітету Червоного Хреста до місць, в яких утримують українських військовополонених, передусім — Оленівки», — йдеться в спільній заяві сил безпеки та оборони України.

Нагадаємо, 6 травня після трьох місяців оборони Маріуполя командир «Азову» Денис Прокопенко повідомив, що наказ вищого військового командування для збереження життів особового складу виконали. У російському полоні опинились понад 2,5 тисячі українських бійців із заводу «Азовсталь».

В ніч проти 29 липня в колонії в Оленівці Донецької області, де росіяни утримували частину українських захисників, сталася пожежа, внаслідок якої загинуло щонайменше 50 українських військовополонених. Представників міжнародних організацій на місце трагедії росіяни не допустили і донині.

8 серпня ватажок терористичної організації днр Денис Пушилін заявив, що окупанти готують «трибунал» над українськими військовополоненими, він є «неминучим», і перший з таких відбудеться в Маріуполі.