Росія вчиняє воєнний злочин, намагаючись провести судилище над українськими полоненими — експерт з міжнародного права

Спроба російської федерації провести судилище над українськими полоненими — це воєнний злочин і порушення Женевської конвенції.

Росія вчиняє воєнний злочин, намагаючись провести судилище над українськими полоненими - експерт з міжнародного права
Росія вчиняє воєнний злочин, намагаючись провести судилище над українськими полоненими - експерт з міжнародного права

Про це в I-Ua-tv сьогодні заявив експерт з міжнародного права Володимир Пилипенко.

«Є конвенція Женевська про захист військовополонених. Українські військовослужбовці повністю підпадають під захист цією конвенцію. Вони користуються усіма її гарантіями», — зазначив експерт з міжнародного права.

За словами експерта, відповідальність за кожного українського полоненого несе рф. І Росія немає жодного права судити військовополонених за дії, які не є злочином з точки зору, міжнародного права.

«Служба в ЗСУ, захист Батьківщини — є конституційним обов'язком в будь-якій цивілізованій державі і не може бути злочином», — сказав Володимир Пилипенко.

Якщо ж судовий процес, який і міг би відбуватися над українськими захисниками, то тільки з повним дотриманням Женевської конвенції, а не за правилами рф.

«Женевська конвенція каже, що не може бути ніякого судового процесу зі сторони рф. Судити повинен військовий суд, а не терористичні утворення ЛНР, ДНР, які не є суб'єктами міжнародного права», — додав експерт.

Так звана влада «днр», як і рф, не дотримується жодних міжнародних законів. Женевські конвенції 1949 року забороняють будь-які незаконні акти, у тому числі залякування чи бездіяльність щодо військовополонених, та зобов’язують до гуманного поводження з військовослужбовцями, які перебувають у полоні. Недотримання відповідних визнаних норм міжнародного гуманітарного права є також серйозним порушенням конвенції.

«Позбавлення військовополонених на справедливий і не упереджений судовий розгляд є воєнним злочином, підсудним міжнародному кримінальному суду.», — підсумовує Володимир Пилипенко.

Не може бути засуджено українських військових і до смертної кари, адже в Росії смертну кару не застосовують із квітня 1997 року, відколи країна підписала протокол до Конвенції щодо захисту прав людини та основних свобод. Тому, за словами, експерта з міжнародного права, Росія такими гучними заявами про страту, суд, довічне ув'язнення українських полонених лише вкотре залякує Україну.