Українцям важко буде вижити через збільшення бюджету на 270 мільярдів гривень — економіст

Верховна Рада прийняла законопроєкт № 7644 щодо виділення в державний бюджет додаткових витрат на 270 мільярдів гривень за рахунок внутрішніх запозичень.

Українцям буде важко виживати через збільшення бюджету на 270 мільярдів гривень - економіст
Українцям буде важко виживати через збільшення бюджету на 270 мільярдів гривень - економіст

Законом передбачено збільшити бюджетні призначення на 270 180,9 млн грн, зокрема спрямувати 715,7 млн грн для Міністерства фінансів на поповнення резервного фонду, 10,3 млн грн на напрям мобілізаційної підготовки галузей національної економіки для Мінекономіки, а також 269 454,9 млн грн — на забезпечення національної безпеки і оборони.

«Реалізація положень законопроєкту дозволить збільшити витрати, що спрямовуються на потреби сектору безпеки та оборони для зупинення військової агресії російської федерації проти України та вирішення нагальних питань, викликаних воєнними діями проти України», — заявили автори законопроєкту.

За словам економіста Олексія Плотніка, збільшувати бюджет під час війни чи не найкращий варіант, утім уникнути цього було, майже, неможливо.

«В Україні війна і країні не вистачає коштів навіть на озброєння і підтримку армії. А давайте, ще не будемо забувати, що у нас є інші галузі, які також конче потрібно підтримувати та розвивати, навіть незважаючи на війну. В Уряді ніхто не приховує, що це чергова емісія Нацбанку. Це гроші, які надрукують і випустять.», — розповідає економіст в I-Ua-tv.

Уряд таким чином намагається вберегти країну від шалених виплат на обслуговування взятих під час війни боргів. Однак ці намагання можуть підкосити фінансову стабільність у ці непрості часи, каже економіст. Збільшення бюджету вплине і на українців, і на їхні гаманці, адже інфляція є досить високою, якщо порівнювати з довоєнним станом.

«Буде важко. У нас більше 20% інфлація на товари першої необхідності. У нас безробіття, якого ніколи не було. Будемо сподіватися, що це не дуже швидко вплине на динаміку цін. Бо ж вижити українцям стає все дедалі важче. Утім, інфляційні ризики, у тому числі через емісію гривні, не мають бути першочерговими, якщо мова йде про підтримку армії. У будь-якому випадку Мінфін не може зупинити виплати військовим, а тому розраховує на підтримку НБУ.» , — зазначив Плотніков.

Чи можна було б уникнути збільшення бюджету?

«Якби західні партнери дали гроші на використання в державному бюджеті. Гроші, які ми б могли спрямувати на те, що розписали в законопроекті, це була б дійсно непогана альтернатива.», — відмітив експерт.

Рекомендовані публікації