Взимку європейці не замерзнуть, на відміну від українців — експерт

Країни ЄС чи не щодня попереджають своїх громадян про значну економію газу взимку. Утім, їх гучні заяви дещо відрізняються від реальних цифр.

Взимку європейці не замерзнуть, на відміну від українців - експерт
Взимку європейці не замерзнуть, на відміну від українців - експерт

За словами голови спілки споживачів комунальних послуг Олега Попенка, країни ЄС нині більше ніж на 80% забезпечені газом, а це означає, що боятися страшних холодів їм не варто.

«В минулому році було 75 відсотків, то на сьогодні вже більше 80 відсотків, тому говорити про проблеми у Німеччині, не варто, вони ці проблеми вирішують. Якщо подивитися на цифри, а не на заяви європейських політиків, то однією з головних проблем може бути тільки те, що Росія може відключити постачання газу до Німеччини», — каже експерт.

Натомість в Україні ситуація значно складніша.

«В Україні ситуація набагато складніша. В першу чергу ракетні обстріли, усі газорозподільні станції, усі вони можуть бути зруйновані. Взимку українські села та міста можуть просто замерзнути» , — голова спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко.

Не переживуть зиму Донецька та Луганська області, туди постачання газу вже неможливе. Важко також буде і на Миколаївщина, Харківщині та Запоріжжі.

«ЗАЕС захоплена росіянами, вони роблять це для того, щоб переключати постачання електроенергії на Крим, а далі на Росію. Схід та Південь України будуть без електроенергії. Нам необхідно 19 мільярдів кубометрів газу, щоб пережити зиму, але ми не знаємо, яка точна кількість газу закачена нині в газосховища, чий це газ? І чи вистачить нам його? Ми можемо взагалі залишитися без газу», — зазначає експерт.

Що робити людям, якщо не буде тепла?

Замінити чимось газ дуже складно, каже Олег Попенко. Утім, все ж таки підготувати свої оселі до холодів варто!

«Потрібно перевірити електроенергію, почистити щитові. Якщо буде перебита ТЕЦ, то українці зможуть догріватися за допомогою електричних приладів. А, ще має бути резервна можливість переїхати до сільської місцевості і, щоб там були дрова, генератор. Це люди мають зробити вже саме сьогодні. До холодної і нелегкої зими українцям варто готуватися вже сьогодні», — підсумовує Олег Попенко.

Читайте також


Людство входить у фазу глобального конфлікту по всій планеті — Юрій Буздуган

Іран атакував балістичними ракетами Ірак біля консульства США. Своєю чергою, міністр оборони Великої Британії Грант Шаппс вважає, що попереду на світ чекає ще складніший період, аніж зараз, і Британії з союзниками варто готуватися до серйозних загроз і подбати, щоб їхня міць виглядала переконливим фактором стримування. Чи розпочнеться нова світова війна та як це вплине на Україну, розбиралися з експертом-геополітиком Юрієм Буздуганом.

Рекомендовані публікації