У США військові закликали Байдена озброїти Україну, доки не пізно

Низка авторитетних американських експертів, військових та дипломатів закликали США рішучіше допомагати Україні зброєю, зауважуючи, що у війні РФ проти України настає вирішальний момент, і на кону у тому числі — життєво важливі інтереси Сполучених Штатів.

У США військові закликали Байдена озброїти Україну, доки не пізно

Співавтори колонки — колишні головнокомандувачі об'єднаних сил НАТО у Європі генерали Філіп Брідлав та Веслі Кларк; колишня посадовиця Держдепу і Пентагону Дібра Кейган; колишній посол у Фінляндії і Туреччині Ерік Едельман, доктор Евелін Фаркас — екс-заступниця міністра оборони США з питань Росії, України та Євразії; посол Деніел Фрід — колишній заступник держсекретаря з питань Європи; колишній посол США в Україні Джон Гербст; екскомандувач армії США у Європі, генерал-лейтенант Бен Ходжес; колишній посол у Німеччині Джон Корнблум; колишній заступник держсекретаря Девід Крамер; колишній перший заступник міністра оборони Єн Лодал; колишній помічник генпрокурора Роберт МакКонелл; експосол з особливих доручень щодо колишнього СРСР Стефен Сестанович; колишній співробітник розвідки США, безпековий експерт Джон Сайфер; колишні посли в Україні Вільям Тейлор та Марі Йованович; колишній спецпредставник Держдепу США з питань України Курт Волкер; колишній заступник генсека НАТО й помічник глави Пентагону, експосол США в Росії і НАТО Александр Вершбоу.

Підписанти зауважують, що хоча адміністрації Байдена вдалося успішно об’єднати союзників США для того, щоб надати Україні значні обсяги військової допомоги, досі не вдалося оформити достатній стратегічний наратив для того, щоби уряди зберегли суспільну підтримку участі країн НАТО у цьому процесі у довгостроковій перспективі.

«Надаючи допомогу достатню для того, щоб зупининити лінію фронту, але не відбити території, які захопила Росія, адміністрація Байдена може незумисно „вирвати поразку з пащі перемоги“. Через надмірну обережність з метою не спровокувати ескалацію з боку РФ (конвенційну чи ядерну) ми, насправді, уступаємо ініціативу президенту РФ Владіміру Путіну і зменшуємо тиск на Москву, який має змусити її припинити агресію і серйозно хотіти переговорів», — зазначають підписанти.

Імперіалістична війна Кремля, вказують вони, є не тільки неприйнятною з моральної точки зору, оскільки йдеться про геноцид, дії, спрямовані на те, щоб знищити українців як політичну націю, але вона також є явною загрозою безпеці й добробуту Сполучених Штатів. На їхню думку, американські принципи та інтереси вимагають якнайрішучішої реакції — достатньої для того, щоб примусити росіян відступити якнайближче до меж станом на лютий і зробити ціну за війну достатньо «дорогою», щоб стримати РФ від третього вторгнення. І саме зараз, коли сили РФ намагаються перегрупуватися на сході й запобігти спробі України відвоювати Херсон на півдні, союзники мають надати Україні ту зброю, яка забезпечить їй перевагу.

«Якщо дати конфлікту далі тягнутися через так звані стратегічні паузи лише дозволить Путіну провести перегрупування, відновити сили і завдати ще більшої шкоди Україні і не лише», — наголошують експерти.