Захід хоче відібрати у росіян активів на суму 1 трильйон доларів

Західні юристи хочуть відібрати у росіян активів на суму 1трильйон доларів.

Захід хоче відібрати у росіян активи
Захід хоче відібрати у росіян активи

Група юристів, очолювані британськими компаніями McCue Jury & Partners та Mishcon de Reya LLP, шукають спонсорів, щоб взяти участь у серії судових позовів над російськими компаніями та приватними особами, які потрапили під санкції. Йдеться про те, щоб відсудити російські активи на суму 1 трильйон доларів,

За словами джерел агентства, з цього питання група адвокатів звернулася до хедж-фондів, сімейних офісів та фірм, що займаються судовим фінансуванням. Повідомляється, що виручені кошти переважно використовуватимуть для компенсації українцям збитків, які зазнали внаслідок вторгнення Росії, а інвестори отримають частку від усіх успішних судових позовів.

Адвокати, які називають себе «Альянсом за справедливість в Україні», зазначають, що справді йдеться про колосальну суму, проте розблокування підсанкційних активів, більша частина яких перебуває в офшорних юрисдикціях, буде складним і тривалим процесом. Проте, за словами одного з партнерів лондонської компанії Mishcon Бена Брендона, вони цілком усвідомлюють, що це новаторська ідея.

«Дуже багато залежатиме від апетиту клієнтів, апетиту спонсорів та апетиту судів, щоб спробувати провернути цю справу», — сказав він.

Один зі співрозмовників видання також погодився з тим, що фінансування позовів, спрямованих проти чиновників та росіян, пов'язаних із президентом Володимиром Путіним, найімовірніше буде пов'язане з юридичними труднощами. Ситуація ускладнюється ще й тим, що близько 20 росіян, включаючи олігархів Михайла Фрідмана, Романа Абрамовича та Петра Авена, подали скарги до європейських судів, з вимогою скасувати санкції проти них.

Юристи вже зіткнулися з першими невдачами — є інформація, що один хедж-фонд відхилив пропозицію. Крім того, як повідомляють журналісти, адвокатам також відмовили в Україні, де вони безрезультатно просили кошти українських мільярдерів.

Адвокати вважають, що запуск цивільного позову з метою отримання фінансової компенсації для жертв терористичних актів не позбавлений прецедентів. Так перший позов визначатиме долю російських активів на суму 200 млн доларів. За словами партнера-засновника лондонської компанії McCue Jury & Partners Джейсона МакК'ю, зараз юристи шукають фінансування для судових позовів проти росіян, що потрапили під санкції у Великобританії від імені 50 000 українських біженців.