Скандал масштабніший за Еліту Центр: що чекати інвесторам Київміськбуду та Укрбуду

Зупинка будівництва Київміськбуду може вилитися в нову Еліту Центр. Адже на сьогоднішній день у нас немає жодного діючого примусового законодавства змусити КМБ відновити роботу на будівельних майданчиках.

Мітинг інвесторів Укрбуду під Офісом Президента
Мітинг інвесторів Укрбуду під Офісом Президента

Про це під час ефіру заявила експерт з питань ЖКГ та інвестор i-ua.tv Христина Ненно.

«З 24 лютого 2022 року всі будівництва на території міста Києва були зупинені. Лише деякі забудовники розуміючи, що житло є мега важливим адже багато хто його втратив, та інвестори, які інвестували в нього дуже давно, мають отримати власні квадратні метри, розпочали будівництво. Але Київміськбуд до цього списку на жаль не увійшов, хоча анонсував відновлення будівництва», — каже Х. Ненно.

За її словами, КМБ вимагає від фонду фінансування з яким укладали інвестори договори, перерахувати більше ніж 400 млн грн за певні роботи.

«КМБ додав туди авансові внески задля відновлення будівництва. Крім того, Київміськбуд закликав інвесторів перестати сплачувати на рахунки фондів. Тим самим підбуривши інвесторів до кардинальних та радикальних дій. Це маніпуляція. На сьогоднішній день немає діалогу між інвесторами та представниками КМБ. При цьому Київміськбуд ніякого будівництва не проводить. З деяких будмайданчиків були вивезені будматеріали. А фонд фінансування став на бік інвесторів та не хоче проплачувати за будівельні роботи, які невідомо виконані чи ні. Чи може все це вилитися в нову Еліту Центр? Так, може. Адже на сьогоднішній день у нас немає жодного діючого примусового законодавства змусити КМБ відновити роботу на будівельних майданчиках. Тому інвестори КМБ мають об’єднатися інвесторами УБ, бо вони в одному човні і їх це не омине», — каже експерт.

При цьому заручниками залишаються інвестори, які ще з 2017 року чекають на власне житло.

Серед них і мешканка Донеччини Ганна Ковалевська, яка придбала житло за власні кошти в Києві, а з початком повномштабного вторгнення вивезла батьків зі Святогірська.

«Через вторгнення росії, в 2014 році переїхали з дітьми до Києва. Всі свої гроші вклали в однокімнатну квартиру, взяли розстрочку. Але державна будівельна компанія Укрбуд збанкрутіла після розподілу будівельного ринку. Ми багато років ходили на мітинги, але власного житла досі не отримали. В 2022 вивезли з Донеччини маму, бо міста майже не залишилося. Треба винаймати квартири, коли в країні криза, війна та немає роботи. Коли ми купували квартиру, то сплатили всі внески до держави, фондів, які мали б гарантувати надійність нашого вкладу. Ця квартира — єдиний шанс отримати дах над головою. Програми для переселенців не працюють. Тож про яку надійність інвестицій можуть казати з екранів телебачення. Адже ніхто не гарантує надійність інвестицій», — резюмує інвестор Ганна Ковалевська.