В Україні економічна ситуація набагато гірша, ніж влада намагається переконати громадськість — експерт

Влада вкотре заговорила про податкову реформу. Це свідчення того, що економічна ситуація набагато гірша, ніж влада намагається переконати громадськість.

В Україні економічна ситуація набагато гірша, ніж влада намагається переконати громадськість — експерт

Про це i-ua.tv заявив економіст Юрій Смелянський.

«Паралельно з цим частина громадянського суспільства заговорила про податкову реформу. Невже збігаються їхні інтереси? Ось і в публічному просторі почали активно згадувати попередні податкові ініціативи на кшталт «20−20−20−20». Тепер нова податкова ініціатива звучить «10−10−10». Ще одна ініціатива — ліквідувати податкову службу як таку. Як в одній відомій байці: «Біда, коли пироги почне пекти швець, а чоботи шити пиріжник», — каже експерт.

За його словами, сьогоднішні «податкові реформатори» ведуть здебільшого розмову про зміну розміру ставок податків.

«І тут криється серйозна економічна пастка. Справа в тому, що існують три види податкових ставок: пропорційні, прогресивні та регресивні. Головна проблема всіх реформаторів у галузі податкових відносин полягає в тому, що ніхто з них, коли говорять чи пишуть про податкову реформу не готові відповісти на питання: „Навіщо збирати податки саме за пропонованим ними варіантом? Що позитивного принесе використання їхніх новацій суспільству, громадянину, людині?“ Усі їхні пропозиції базуються за умовчанням на парадигмі, що податки потрібні лише для наповнення бюджетів усіх рівнів, а потім влада мовляв сама розбереться, що з ними робити. Тобто щиро вважають, що податки мають виконувати виключно одну функцію — фіскальну. Саме у такій парадигмі функціонує сьогодні вся податкова система України», — зазначає експерт.

Отже, за його словами, якщо не змінити всю податкову систему, то позитивного результату, ми не отримаємо. Адже податкова система, як я казав раніше, є лише частиною загальної системи економічних відносин.

Рекомендовані публікації