Повна довіра між США та Україною — експерт про $ 3 млрд військової допомоги в День Незалежності

Сполучені Штати у День Незалежності України оголосили про додатковий пакет військової допомоги в розмірі 2,98 млрд доларів для українських Збройних сил. Байден заявив, що ці кошти дозволять Україні отримати системи протиповітряної оборони, артилерійські системи та боєприпаси, безпілотні авіаційні комплекси та радари, щоб забезпечити продовження оборони в довгостроковій перспективі.

Повна довіра між США та Україною - експерт про $3 млрд військової допомоги Україні в День Незалежності
Повна довіра між США та Україною - експерт про $3 млрд військової допомоги Україні в День Незалежності

Лідер США зазначив, що українці за останні півроку «надихнули світ своєю надзвичайною мужністю та відданістю свободі».

«Сьогодні і щодня ми стоїмо разом з українським народом, щоб проголосити, що темрява, яка рухає самодержавством, не може зрівнятися з полум'ям свободи, яке висвітлює душі вільних людей», — повідомив Байден.

«Це акт політичної підтримки, тут багато символізму, що саме в День Незалежності США виділяє рекордну суму грошей на війну в Україні. З політичної точки зору — це означає, що у Байдена і Зеленського дуже добрі відносити. Довіра всюди існує», — коментує політолог-міжнародник Антон Кучухідзе.

За словами політолога-міжнародника, українці дійсно нині показують всьому світу, як вони мужньо захищають свою країну, відвойовують свої землі і ЗСУ показали, що — це значно ефективніше робиться із західною зброєю.

«Сполучені Штати Америки з перших днів війни підтримують Україну та надають їй зброю та техніку на мільярди доларів, яка допомагає у боротьбі з окупантами. Зокрема сучасні артилерійські ракетні системи HIMARS, гелікоптери Мі-17, позашляховики для прикордонників, гаубиці та різноманітні боєприпаси. Цього разу пиблизно 3 мільярди доларів буде скеровано для підготовки та оснащення українських сил.» -, каже експерт.

Чи ефективно українська влада використає нову військову допомогу?

«Однозначно, так. Адже Байден, якби він не довіряв Зеленському, українському уряду, такої б суми грошей він не виділив. Американський президент впевнений, що ця допомога США значно покращить перебіг війни на території України — чим більше якісного озброєння в Україні, тим менше окупантів на нашій землі. Ну і на відміну від більшості попередніх пакетів, нове фінансування в основному спрямоване на те, щоб допомогти Україні забезпечити її середньо- та довгострокову оборонну позицію.», — говорить політолог-міжнародник.

Нині найефективніше використання західної військової техніки — це допомога нею Україні.

«Буде показана знову висока ефективність допомоги. І така допомога буде збережена до кінця року. Передача озброєнь України — є інвестицією у безпечну Європу.» — наголосив Антон Кучухідзе.

Як відмітив експерт, враховуючи заяви лідерів Британії та США — військова підтримка для України буде тільки зростати.

«Нині ми можемо говорити про безстрокову військову допомогу, особливо з боку США та Британії», — політолог-міжнародник Антон Кучухідзе.