В Україні через війну і надалі дорожчатиме долар — експерт

Війна і гаряча фаза негативно впливають на економічну ситуації в країні, каже економіст.

В Україні через війну і надалі дорожчатиме долар - експерт
В Україні через війну і надалі дорожчатиме долар - експерт

Якщо Кабмін та НБУ правильно відреагують на девальвацію національної валюти, то є шанс, що долар коштуватиме не більше 40 гривень.

«Гривня девальвувала і досить немало. Девальвація гривні щодо долара сягнула 25% і це дуже великий відсоток. І це при тому, що ми отримуємо масштабну матеріальну підтримку від західних партнерів. Фінансова допомога Україні нині в рази більше ніж була до війни. Повернення до курсу, який був до хвилі девальвації, ніколи не відбувалось. Сподівання на долар по 27 гривень — марні. В кращому випадку зміцнення можливе до значення офіційного курсу НБУ, що сьогодні становить приблизно 36 гривень за долар. Нацбанк України сповідує загальну стратегію не на зміцнення курсу, а на постійну, перманентну девальвацію гривні», — зауважує економіст Андрій Новак.

За словами економіста, Україна дійсно мала можливість тримати стабільність грошової одиниці через підтримку західних партнерів, утім Нацбанк чомусь цим так і не скористався.

«Нацбанк шкодить економіці, громадянам і українському бізнесу. Девальвація гривні нас відкидає на декілька років назад, за останні пів року вона відбувалася вже кілька разів», — наголошує експерт.

Стабільності гривні не буде навіть у разі перемоги.

«Навіть в разі неймовірної перемоги України — це, ще не означає, що не буде чергової хвилі девальвації гривні. Аналізуючи дії Нацбанку на девальвацію гривні у них впливають навіть пори року, тому скоріш за все варто очікувати чергової девальвації гривні, дорожчання долара» , — говорить Андрій Новак.