США вказали на місце Ердогану: що сталося

Намагання Туреччини зіграти свою гру, використовуючи війну росії проти України, стало для всіх вже звичною поведінкою Ердогана. Деякі експерти пояснювали це державним прагматизмом.

Ердоган та путін
Ердоган та путін

Про це зазначає експерт Національного інституту стратегічних досліджень Костянтин Ільченко.

«До якогось часу США безучасно спостерігали за діями Туреччини. Невдовзі та перетворилася на окремий кулуарний майданчик. Туди приїжджали мутні представники всіх зацікавлених сторін, щоб перетерти м’який сценарій для путіна. Для України цей сценарій означав би послаблення позицій і, як результат здачу територій. З урахуванням останніх подій, які пов’язанні з завдаванням Україною ударів по воєнних об’єктах Криму, я, відверто кажучи, з тривогою очікував ймовірну реакцію Туреччини з цього приводу. Зрозуміло, що відкрито підтримувати росію вона не стала, бо це загрожувало б їй проблемами з США, а от вивести це питання в якусь слизьку дискусію, змогла б легко», — каже експерт.

За його словами, на саміті Кримської платформи, президент Туреччини Ердоган відреагував. Він безапеляційно зазначив, що півострів Крим має бути повернутий Україні.

Дехто з політологів це пояснює підступністю євроазіатів, мовляв, що прагматизм Ердогана є його візитівкою, що він гарантовано кинув би путіна — питання лише часу і цей час настав. Як на мене, то не все так просто, національні властивості тут не причому, справа в іншому. Відповідь отримав на сторінках газети The Wall Street Journal.

За його словами, 22 серпня Міністерство фінансів США направило лист до Туреччини. В документі було зазначено факт співпраці Туреччини з росією, в контексті обходу останньою міжнародних санкцій. США попередили Туреччину, що якщо вона не припинить співпрацювати з режимом путінуа, то сама опинитися під вторинними санкціями. США дохідливо і жорстко вказало Ердогану на його місце і він, треба віддати належне, вже 24 серпня на саміті виправився, продемонструвавши відданість антипутінській справі.

«Американці в цій ситуації мені нагадали лева, який своїм риком дав зрозуміти конкурентам, що тим нема чого робити біля його прайду. Ця подія багато про що говорить, в тому числі і для політичного керівництва України. Вона насправді є знаком. Тому, порадив би нашим політикам звернути на нього увагу. Він свідчить про те, що гратися у свої ігри на очах лева дуже небезпечно», — резюмує експерт.