Поки триває війна українцям ніхто не може гарантувати безпеку їхньої країни — експерт

Світова спільнота має замислитись про майбутні гарантії безпеки для України, аби запобігти виникненню нової війни через декілька місяців чи років після завершення цієї — Голова європейської дипломатії Жозеп Боррель

Поки триває війна українцям ніхто не може гарантувати безпеку їхньої країни - експерт
Поки триває війна українцям ніхто не може гарантувати безпеку їхньої країни - експерт

Боррель написав, що найближчими тижнями міжнародне співтовариство має продовжувати курс на потрійну стратегію: підтримка України, тиск на Росію та вирішення ширших проблем із війною.

«У довгостроковій перспективі також виникає питання про те, як ми можемо не тільки покласти край цій війні, але й запобігти вибуху іншої через кілька місяців або років. Це включає важливі питання щодо того, як дати можливість Україні захистити себе, а також питання гарантій безпеки», — сказав Жозеп Боррель.

Про гарантії безпеки для України міжнародна спільнота та українська влада говорить вже не один місяць. Сьогодні влада веде переговори насамперед із такими країнами, як США, Велика Британія, Франція, Німеччина, Італія, Польща, Туреччина, Австралія, тощо.

«Країни-партнери — це держави, які зараз забезпечують країну озброєнням та іншими видами допомоги. Фінального списку по країнам поки немає. Як і немає країн, які б сказали, що ось тут ми підписуємося і гарантуємо Україні повну безпеку», — каже міжнародний експерт Володимир Пилипенко.

Створювати альянс мають надійні партнери. Україна вже має невдалий досвід Будапештського меморандуму, формулювання якого не пройшли перевірки часом і амбіціями Росії.

" У нас вже є досвід, коли Україна поклалася на слово та довірилася іншим партнерам, більше такого не буде. Сьогодні Україні потрібні юридично обов’язкові гарантії від країн-союзників щодо надання зброї, обміну розвідданими та підтримки нашої оборонної промисловості та економічної спроможності." — наголошує експерт.

З цим погоджується і політолог та експерт з військових питань Інституту євроатлантичного співробітництва Ігор Козій. За його словами, безпеку України не варто перекладати на інші держави. Україна має бути такою державою, яка змогла б сама себе захистити, у разі, якщо світ не виконає підписані гарантії безпеки.

«Перекладаючи безпеку нашої країни на інші країни ми автоматично залишаємося без будь-яких гарантій безпеки в найближчі часи. Нам не треба, щоб хтось відповідав за нашу безпеку, наша країна, наша влада має нести за це відповідальність сама. І українцям варто це вимагати від влади. Ми ж не знаємо, яким чином будуть виписані ці гарантії. Якщо вони будуть прописані так як в Будапештському меморандумі чи на принципі консенсусу — то вони не працюватимуть», — каже політолог.

Та й нині сформувати гарантії безпеки України під час війни — майже неможливо.

«Цей процес буде завершений після війни с рф. Як ми зараз можемо формувати гарантії безпеки, якщо ми навіть, ще не повернули свої території? Тим паче, що ми не знаємо, який статус матиме росія після війни, чи капітулює їхня влада, є багато нюансів. Добре, що зараз про це ведуться перемовини і Україна почала формувати деякі гарантії безпеки, але зможуть вони запрацювати в нашій країні разом з цивілізованим світом тільки після перемоги», — підсумував міжнародний експерт Володимир Пилипенко.