В Україні на одне робоче місце претендує 13 осіб

Близько третини українців зараз не мають роботи. Станом на початок липня, в середньому по Україні, на одне вільне місце претендувало 13 безробітних. Для порівняння, на ту саму дату минулого довоєнного року попит складав п’ять осіб, повідомляє незалежний центр досліджень державної політики — Центр Економічної Стратегії.

В Україні на одне робоче місце претендує 13 осіб
В Україні на одне робоче місце претендує 13 осіб

«Дуже непростою є ситуація на ринку праці. Близько третини українців зараз не мають роботи, причому серед внутрішньо переміщених осіб ця частка майже вдвічі більша. Через це на ринку зараз домінують роботодавці — охочих працювати більше, ніж вакансій. Це стосується навіть ринку, який не залежить від фізичних активів та в якому найбільший відсоток компаній, що здійснили релокацію — IT», повідомляють у ЦЕС.

Найскладніше знайти роботу в областях, на території яких ведуться або велись бойові дії: Донецькій та Миколаївській (37 безробітних претендують на одне робоче місце), Чернігівській (27 осіб) та Запорізькій (25 осіб) областях.

На ринку зберігається значний дисбаланс між попитом та пропозицією. Кількість резюме, розміщених на українських порталах для пошуку роботи, все ще на третину вища за рівень до 24 лютого.

Водночас роботодавці трохи наростили активність пошуку працівників в останній літній місяць, хоча кількість пропозицій роботи у півтора раза менша, ніж було перед вторгненням, — пишуть у ЦЕС.

Від початку повномасштабного вторгнення Росії, Держстат не оприлюднює даних про ринок праці. Війна значно ускладнює масові репрезентативні опитування громадян, на основі яких розраховуються показники зайнятості та безробіття.