Українська ІТ-армія за два тижні вивела з ладу понад 450 російських ресурсів

З 15 по 28 серпня виведено з ладу понад 450 онлайн-ресурсів росії, серед яких — центральний банк, популярні сервіси переказу грошей та сервіс пошуку роботи, повідомляє Міністерство цифрової трансформації.

Українська ІТ-армія за два тижні вивела з ладу понад 450 російських ресурсів
Українська ІТ-армія за два тижні вивела з ладу понад 450 російських ресурсів

ІТ-армія заблокувала центральний банк рф, партію «справедливая россия — патриоты — за правду», рітейл-компанію DNS, низку пропагандистських ЗМІ та російські сайти у тимчасово окупованому Криму.

Кібератака на центральний банк рф вивела його з ладу. Банку довелося відключати свої сервіси та обмін електронними документами. Це паралізувало роботу з фінустановами та реєстрами і дестабілізувало роботу інших банків росії.

ІТ-армія також призупинила роботу російських аналогів банківських сервісів, через які росіяни могли оформляти міжнародні віртуальні карти і переказувати гроші.

Атака ІТ-армії вивела з ладу сайт пошуку роботи SuperJob, який почав діяти у тимчасово окупованих регіонах України. Завдяки сервісу пошуку роботи росіяни швидко відкривали вакансії та працевлаштовували своїх людей на захоплених територіях, щоб повноцінно встановити там свою владу.

ІТ-армія зупинила роботу сайту рітейл-компанії DNS, що дозволяла росіянам безперешкодно незаконно імпортувати українські товари в рф.

ІТ-фахівці виводили з ладу ТАСС, РИА «Новости», «Московский комсомолец» та їх окремі проєкти. За час простою ці ресурси загалом втратили понад мільйон потенційних споживачів пропаганди.

Також ІТ-армія 24 серпня на головних сторінках російських сайтів, які зараз діють у Криму, розмістила привітання з Днем Незалежності України.