Експерт розповіла, якими мають бути гарантії безпеки для України

Гарантії безпеки мають містити в собі юридичні питання та закріплення в законодавстві, що держави гаранти безпеки та територіальної цілісності України мають зберігати суверенітет України, щоб не сталося.

Експерт розповіла, якими мають бути гарантії безпеки для України

Про це під час ефіру на i-ua.tv заявила політичний експерт Ганна Малкіна.

«Україна мала негативний досвід з Будапештським меморандумом. Він був підписаний в обмін на те, що Україна відмовилася від ядерної зброї. За це нам мали гарантувати суверенітет та територіальну цілісність. До речі, саме рф виступила одним з гарантів нашого українського суверенітету. Потім з’ясувалося, що це було лише декорацією про наміри. Тому нові гарантії безпеки для України, мають містити в собі юридичні питання та закріплення в законодавстві, що держави гаранти безпеки та територіальної цілісності України мають зберігати суверенітет України, щоб не сталося», — каже Г. Малкіна.

За словами експерта, ці законодавчі норми мають бути ратифікованими парламентами держав- гарантів безпеки.

«Насправді мова йде про перегляд або взагалі про вибудову нової концепції міжнародних відносин та безпекових гарантій. Все що було закріплено в документах міжнародного права після Другої світової війни, сьогодні вже не працює. Крім того, безпекові гарантії мають полягати в безперервній фінансовій та військовій допомозі. Адже Україні доведеться все життя жити з божевільними сусідами. Тому міжнародне співтовариство має нам допомагати та ці гарантії надати», — зазначає експерт.

За її словами, обов’язково мають бути прописані положення про санкції. Тобто їх розширення та поглиблення.

«Має бути прописано, що санкції не можна знімати до повної деокупації всіх територій України. росія має повернути Крим та Донбас. Санкції мають розширюватися, доки не буде повне розширення територіальної цілісності України», — резюмує експерт.