У США стурбовані скороченням запасів зброї через допомогу Україні

У США зменшилися запаси деяких видів боєприпасів і серед посадовців є побоювання, що з такими темпами поновлення запасів це потенційно ставить під загрозу боєготовність Сполучених Штатів, повідомляє The Wall Street Journal.

У США стурбовані скороченням запасів зброї через допомогу Україні
У США стурбовані скороченням запасів зброї через допомогу Україні

Останніми тижнями запаси снарядів до 155-мм гаубиць стали «некомфортно низькими». Зараз це не критично, оскільки США ніде не залучені у масштабні бойові дії, але це «не той рівень, з яким хотілось би починати їх вести», — йдеться у повідомленні.

Водночас начальник Об’єднаних штабів армії США генерал Марк Міллі щомісяця проводить огляд арсеналів США, щоб підтримувати баланс у тому, скільки тих чи інших боєприпасів можна віддати Україні.

В оборонних структурах вже проводяться розрахунки щодо того, як наростити виробництво, аби забезпечити і підтримку України, і підтримання власних запасів. На даний час, за словами співрозмовників, все ще діють старі контракти, нові про більші об’єми поки не підписані.

Обізнані особи кажуть, що проблемна ситуація з поповненням складів виникла не через нестачу коштів і потрібні суто організаційні рішення.

Посадовці з оборонного відомства й Конгресу, в яких взяли коментар, пов’язують потенційну загрозу нестачі боєприпасів з багатьма чинниками, передусім — надто повільними бюрократичними процесами в Пентагоні щодо оборонного замовлення та нестачею координації між цими посадовцями і тими, хто відповідає за військову допомогу Україні.

Представник оборонпрому у коментарі виданню сказав, що зазвичай у США від контракту до виконання замовлення минає 13−18 місяців, а для складніших систем, як ракети та дрони, цей період може бути більшим.

Раніше, на День незалежності України Білий дім анонсував найбільший за увесь час пакет військової допомоги на майже 3 млрд доларів.